"Ik vraag u met heel veel overtuiging deze vrouw vrij te laten"

Print

Ik vraag u met heel veel overtuiging deze vrouw vrij te laten

"Ik vraag u met heel veel overtuiging om deze vrouw vrij te laten." Dat was het besluit van Vic Van Aelst zijn pleidooi ter verdediging van Els Clottemans op het proces over de parachutemoord. Samen met zijn co-pleiter Katrien Van Der Straeten gaat hij dus nog steeds voor de vrijspraak van de 26-jarige schooljuf uit Ternat. En dat ondanks de vernietigende pleidooien van de burgerlijke partijen gisteren.

“Ik werd vanochtend wakker en het regende pijpenstelen. Een goed voorteken, dacht ik, want dan is het grootste deel van het pleidooi van meester Vermassen al weggespoeld", begon de advocaat zijn betoog.

“Wij zitten als verdediging in een enorm moeilijke positie. De inzet van deze zaak is gruwelijk. Als u haar schuldig verklaart, vraagt de procureur levenslang.”Troubadour

Eerder op de zittingsdag had Van Aelst zijn confrater Jef Vermassen, advocaat van de familie van Els Van Doren, "een troubadour" genoemd: "Hij vertelde een verhaal dat gedeeltelijk op waarheid was gestoeld en daar goot hij een portie fictie over".

"Maar waar hebt u in de levensloop van deze vrouw gruwelijkheden of agressie gezien? Volgens meester Vermassen zou zij zelfs gedacht hebben aan het vermoorden van haar moeder en haar broer. Dat komt uit een of ander psychiatrisch verslag.

Maar zoiets zeggen als slotpunt van een pleidooi, dat blijft ongelooflijk wegen. Dat schaadt het imago van de beschuldigde. Ik vraag u met heel veel overtuiging om deze vrouw vrij te laten", aldus Van Aelst.

Tunnelvisie

Maandagvoormiddag zei Katrien Van Der Straeten (foto links) al dat de wetenschappelijke onderzoeken in dit dossier telkens te laat uitgevoerd werden en dat aan de resultaten nooit de juiste consequenties werden verbonden, onder meer omdat de speurders het onderzoek hebben gevoerd met enkel Clottemans in het vizier.

"35 maanden werd er onderzoek gevoerd naar de schuld van mevrouw Clottemans. Er is dus 3 procent onderzoek gedaan naar de mogelijke daders en 97 procent naar Els Clottemans. Als dat geen prototype is van een tunnelvisie-onderzoek…"

“Ik besluit dus: er is geen wetenschappelijk bewijs en geen bewijs voor wat de feiten zelf betreft. En dan is er maar één uitspraak de juiste en dat is de vrijspraak”, aldus Van Der Straeten.

Morgen is het de dag van de waarheid voor Clottemans. Na de replieken gaat de jury over tot de beraadslaging om dan 's avonds haar besluit mee te delen.

Herlees hier het verslag van onze reporter ter plaatse: