"Zonder crisis zou prins Filip in december op de troon zitten"

Print
"Zonder crisis zou prins Filip in december op de troon zitten"

Zonder crisis zou prins Filip in december op de troon zitten

De politieke crisis verhindert de troonsafstand van koning Albert en zijn opvolging door prins Filip. Dat gerucht gaat rond in de Wetstraat en zou afkomstig zijn uit - wat royalty betreft doorgaans goed ingelichte - Franstalige liberale kringen.

Het nu doorkruiste scenario zou zijn dat koning Albert zich in december zou laten opvolgen op het einde van het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie. De koning zou gebruik maken van de positieve sfeer in het land en het opgekrikte Belgische imago dankzij dat voorzitterschap om terug te treden.

Maar hierover gepolst zeggen zowel premier Leterme, de woordvoerder van het hof als liberale kopstukken als Didier Reynders van niets te weten, aldus de Persgroepkranten.

Alexander

De huidige politieke crisis is een concreet gevolg van het feit dat Open Vld-voorzitter Alexander De Croo eind april de stekker uit de regering Leterme trok omdat de Franstaligen een staatshervorming blijven uitstellen.

Stellen dat koning Albert misschien precies uit onvrede om zijn gedwarsboomde opvolgingsplannen de liberalen tot nog toe niet heeft betrokken bij het politieke overleg, is bijzonder kort door de bocht. De crisis die het land doormaakt, begint in feite bij de verkiezingsoverwinning van Yves Leterme in 2007 en zijn belofte van een grote staatshervorming.