"Hepatitis is tikkende tijdbom in Europa"

Print
"Hepatitis is tikkende tijdbom in Europa"

Hepatitis is tikkende tijdbom in Europa

Hepatitis B en C zijn een sluipend gevaar voor de Europese volksgezondheid en moeten dringend worden aangepakt door de EU. Dat is de conclusie van artsen, wetenschappers en patiëntengroeperingen op een tweedaagse conferentie in Brussel.

Virale hepatitis is op alle vlak een onderschatte ziekte, zeggen de wetenschappers. De ogen van de wereld zijn gericht op hiv/aids, malaria en tuberculose, maar in Europa alleen al zijn minstens 23 miljoen Europeanen besmet met het virus, dat in chronische vorm vooral de lever treft. Wereldwijd wordt het aantal besmettingen op 2 miljard geschat.

Beide vormen van de ziekte worden overgedragen via besmet bloed, onder meer via geïnfecteerde naalden, bloedtransfusie, onvoldoende gesteriliseerd materiaal voor tatoeëring of piercings of van moeder op kind tijdens de geboorte. Hepatitis B kan bovendien ook door seksueel contact overgedragen worden en is daardoor de meest besmettelijke vorm.

Leverkanker

Precieze cijfers over het aantal besmetingen zijn er niet, want veel patiënten lopen maanden en vaak zelfs jaren rond met de ziekte vooraleer de eerste symptomen zich ontwikkelen. Maar dat maakt de ziekte niet minder ernstig.

Leverkanker, een van de drie belangrijkste oorzaken van overlijdens door kanker bij mannen in Europa, is in 85 procent van de gevallen het gevolg van hepatitis. Hepatitis B alleen al is jaarlijks verantwoordelijk voor 36.000 sterfgevallen in Europa. Het aantal slachtoffers door hepatitis C, de "stille killer", ligt nog een pak hoger.

Tijdbom

"Het aantal gevallen van leverkanker stijgt en ook de mortaliteit stijgt", zegt het Sloveense Europarlementslid Alojz Peterle.

"In sommige lidstaten is het aantal sterfgevallen zelfs verdubbeld in de voorbije twintig jaar. De incidentie van de ziekte wordt gevaarlijk onderschat." De late diagnose, het gebrek aan gegevens over de verspreiding en het aanhoudende stigma maken van de ziekte een tikkende tijdbom.

JG (IPS)