"Spoorstaking gaat door"

Print
"Spoorstaking gaat door"

Spoorstaking gaat door

De socialistische vakbond is niet van plan om de geplande staking van 18 oktober in te trekken, nadat nieuwe afspraken zijn gemaakt in het sociaal overleg rond de goederendivisie van de spoorwegen. De NMBS raadt zijn reizigers aan om voorzorgsmaatregelen te nemen, zodat ze maandag voor hun verplaatsingen niet afhankelijk zijn van het treinverkeer.

Volgens ontslagnemend minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte (CD&V) is er een consensus bereikt binnen het sturingscomité van de NMBS-Groep. "Vanaf volgende week zullen de erkende spoorbonden de besluiten van de onderhandelingen voorleggen aan hun respectieve instanties." Ze vraagt intussen aan de vakbonden "dat zij de belangrijke stappen die recent in het overleg werden gezet, naar waarde zouden weten te schatten".

Volgens Jos Digneffe van ACOD Spoor vormen de afspraken effectief "een stap in de goede richting", maar moet er nog een en ander uitgeklaard worden om tot een akkoord te komen. De socialistische vakbond is niet van plan om de geplande 24-urenstaking van 18 oktober nog af te blazen. De christelijke vakbond staakt maandag niet mee en neemt pas eind oktober een definitief standpunt in.

Treinverkeer grondig verstoord

"Het treinverkeer kan zondagavond vanaf 22.00 uur grondig verstoord raken door een 24-urenstaking van een deel van het personeel", meldt de Belgische spoorwegmaatschappij. "De actie loopt tot maandag 22.00 uur, maar ook dinsdag kan het treinverkeer nog hinder ondervinden. De spoorwegmaatschappij adviseert de reizigers om regelmatig de website www.nmbs.be te raadplegen.