Tientallen Roemeense fruitplukkers uitgebuit in Sint-Truiden

Print
Tientallen Roemeense fruitplukkers uitgebuit in Sint-Truiden

Tientallen Roemeense fruitplukkers uitgebuit in Sint-Truiden

Sint-Truiden - Bij verschillende huiszoekingen in Nieuwerkerken (Sint-Truiden) en Namen heeft de federale gerechtelijke politie donderdag 42 Roemeense fruitplukkers aangetroffen. Ze werden uitgebuit en in mensonwaardige omstandigheden gehuisvest.

De vijf huiszoekingen (vier in Nieuwerkerken en één in Namen) werden uitgevoerd in het kader van een lopend onderzoek rond mensenhandel. De politie, die ook de vermoedelijke organisatoren van de mensenhandel aantrof, stelde processen-verbaal op voor illegale tewerkstelling. De verdachten zijn voorgeleid bij de Hasseltse onderzoeksrechter. Eén verdachte blijft aangehouden.

De buitenlandse arbeiders werden door de verdachten geronseld, en in België op verschillende manieren uitgebuit. Zo dienden ze 60 uur per week te werken voor een loon van 1.000 euro per maand. Van dit geld moesten ze vervolgens overdreven "onkosten" betalen, zoals reis- en verplaatsingskosten, administratiekosten en huisvesting.

De panden waarin ze verbleven, bleken totaal ongeschikt voor de huisvesting van zoveel arbeiders. In de woningen of stallingen ontbraken veiligheidsvoorzieningen en was er een schromelijk tekort aan hygiënische sanitaire voorzieningen. Ook de eigenares van de panden, die wordt beticht van huisjesmelkerij, werd opgepakt.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio