Voor 13.000 euro ongedekte cheques: strafrechter beveelt internering

Print
Hasselt - De Hasseltse strafrechter beval de internering van een Limburger (47) die momenteel in de strafinrichting van Merksplas verblijft.

De man had in de lente van 2007 in amper 25 dagen voor bijna 13.000 euro ongedekte cheques uitgegeven. Dat gebeurde in Hasselt, Alken, Lummen en Herk-de-Stad. Met de zeven cheques 'betaalde' hij vier occasie-auto's, een tweedehands laptop, juwelen in edelstaal en een taxirit. Anderhalf jaar eerder had het hof van beroep in Antwerpen de man tot vijftien maanden cel veroordeeld voor oplichting en valsheid in geschrifte.

De oplichter beweerde dat hij niet wist dat zijn bankrekening in het rood stond. Het onderzoek wees echter uit dat hij zijn rekening leeghaalde, telkens er geld op kwam. Hij was dus wel degelijk op de hoogte van zijn beperkte financiële draagkracht. Een psychiater kwam tot de bevinding dat de man zijn daden niet kon controleren. En dat blijkt nog steeds het geval te zijn: de geestesstoornis maakt hem tot een gevaar voor de samenleving. Het parket vorderde dus de internering en ook de verdediging verzocht om die maatregel. De veertiger zal dan ook psychiatrisch behandeld en begeleid worden.

Hij ontloopt een bestraffing, maar de rekening van zijn buitenissig uitgavenpatroon krijgt hij wel gepresenteerd. Hij is veroordeeld tot het vergoeden van de slachtoffers die zich burgerlijke partij stelden, en moet ook de gerechtskosten betalen. In totaal mag hij ruim 11.000 euro neertellen.

JaNi


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio