Geert Noels beheert fonds voor Landbouwkrediet

Print
Geert Noels beheert fonds voor Landbouwkrediet

Geert Noels beheert fonds voor Landbouwkrediet

De bekende econoom Geert Noels gaat een beleggingsfonds beheren voor het Landbouwkrediet en diens dochterbank Keytrade. Het zal het spaargeld van de klanten voor de langere termijn in duurzame projecten van grote bedrijven investeren. Noels wil zich op informatievergaderingen ook verantwoorden tegenover het grote publiek.

"Toen ik zelfstandig ging met mijn bedrijf Econopolis dacht iedereen dat ik hefboomfondsen ging maken voor vermogende klanten met het doel grote winsten in korte tijd te maken. Maar dat was uitdrukkelijk niet de bedoeling. Ik zie meer heil in duurzame groei op lange termijn", zegt Noels.

Noels gaat nu voor de groep van het Landbouwkrediet het fonds Crelan Fund EconoFuture beheren. Het zal tot 60% beleggen in aandelen. Het saldo wordt in obligaties gestopt.

Het fonds wordt beheerd volgens de principes van duurzaamheid die Noels beschreef in zijn boek Econoshock. "We gaan dus niet beleggen in de financiële sector, ook al maakt die een kwart uit van alle bedrijven die beursgenoteerd zijn. We kiezen daarentegen voor thema's die de maatschappij op langere termijn beroeren. Zo zullen we onder meer investeren in landbouw en voeding. Voorts willen we kijken naar grote bedrijven in India en China. Daarvoor hebben de meeste fondsbeheerders vandaag geen oog. Zij werken met de gekende indexen, maar die houden geen rekening met de nieuwe landen."

Noels wil met zijn fonds ook de boer op. "Beleggers krijgen de beheerders van hun fondsen meestal niet te spreken. Wij willen dat wel doen. Minstens eenmaal per jaar willen we hen de kans geven ons te ondervragen over beleggingsbeslissingen. Voorts wordt er permanent via internet de kans vraag en antwoord gegeven.

JVG