thumbnail: null
thumbnail: null

Sp.a wil 'bierbonus' Jean-Luc Dehaene wegbelasten

Bruno Tuybens, Kamerlid voor sp.a, meent dat er een belasting van 95 procent moet geheven worden op de zogenaamde bierbonus van oud-premier Jean-Luc Dehaene (CD&V).

kscherpenberg

Dehaene zetelt in de raad van bestuur van bierbrouwer AB-InBev. De Vilvoordenaar vangt voor die functie een royale variabele vergoeding. Als de bierreus het goed doet op de beurs, neemt zijn bierbonus ook in waarde toe. In de bonus zitten aandelenopties, het recht om aandelen te kopen tegen een vooraf bepaalde prijs.

"De bonus druist in tegen de principes van deugdelijk bestuur, de aanbevelingen van de Europese Commissie en tegen de resolutie van het Europees Parlement over de beloning van bestuurders van beursgenoteerde bedrijven", klaagt Tuybens in de kranten van Corelio.

"Dehaene heeft als Europees parlementslid nota bene zelf op 7 juli 2010 de Europese resolutie goedgekeurd die stelt dat niet-uitvoerende bestuurders enkel een vaste vergoeding mogen krijgen en geen prestatiegebonden vergoeding."

Tuybens vindt zijn 95 procent-voorstel nog matig. Als het pakket een waarde heeft van drie miljoen euro zou hij nog altijd 150.000 euro overhouden. "In feite zou de belasting 99 procent moeten zijn", klinkt het nog.

Dehaene is niet beschikbaar voor commentaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer