Wijzigingen aangebracht op Live Space Clottemans - Vogeleer als "pipo" bestempeld

Print

Wijzigingen aangebracht op Live Space Clottemans - Vogeleer als pipo bestempeld

Vrijdagochtend moest valschermspringer Mike Vogeleer opnieuw getuigen op het assisenproces rond de moord op Els Van Doren. De man kreeg de wind vanvoren. Tegelijk bleek dat iemand wijzigingen heeft aangebracht op de Live Space-pagina van Clottemans.

Vogeleer verkocht anoniem foto's aan Story en een krant van De Persgroep. Hij verdiende daar 4.300 euro mee.

Vogeleer moest vrijdagmorgen opnieuw getuigen en bevestigde de fotoverkoop. Volgens de man was er geen sprake van geldnood. Hij had via internettelefonie aan Story nog anoniem zijn licht laten schijnen over de zaak. Vogeleer verklaarde dat hij de aan de bewuste krant verkochte foto's via een mail van Els Clottemans had ontvangen.

Donderdag kon Els Clottemans zich dat niet herinneren. Vrijdag wist ze opeens wel dat ze een mail met foto's naar de toenmalige vriendin van Vogeleer had verzonden. Een tweede reeks foto's, die Vogeleer verkocht had aan Story, waren afkomstig van een Live Space van Clottemans op internet. Die pagina is nog steeds openbaar.

Wijzigingen

Clottemans zegt dat ze niet wist dat haar account nog bestond. Openbaar aanklager Boyen vond het wel eigenaardig dat er donderdag rond 15.15 uur nog wijzigingen waren aangebracht aan de site van Clottemans.

"De foto's staan er nog op, maar er zouden reacties zijn verwijderd. Alleen iemand met een paswoord kan dat. Wat weet u ervan?", vroeg Boyen aan Clottemans.
"Ik weet er niks van. Ik heb totaal geen toegang tot een computer. Ik zit ofwel hier, ofwel in mijn cel. Misschien heeft iemand de site gekraakt", aldus Clottemans.

Pipo verontschuldigt zich

Mike Vogeleer kreeg ten slotte een veeg uit de pan van procureur-generaal Boyen, die de fotodeal lijkenpikkerij noemde. Voorzitter Jordens: "Ge zijt wel een echte pipo." Daarmee doelde de voorzitter op het feit dat Vogeleer de schuilnaam "pipo" gebruikte bij zijn deal met de Persgroep-krant.

Vogeleer was in het onderzoek betrokken als stand-in van Clottemans bij de gereconstrueerde fatale sprong van 18 november 2006. Toen Jef Vermassen hem erop wees wat hij aanrichtte voor de familie van Els Van Doren zei Vogeleer: "Ik besef dat. Het is te laat, maar ik wil alsnog mijn verontschuldigingen aanbieden." Hij voegde er nog aan toe dat hij overweegt het geld aan een goed doel te schenken.

"Laat ons terugkeren naar het proces van Els Van Doren", besloot advocaat Jef Vermassen, die vond dat de aandacht teveel van de essentie van de zaak werd afgeleid door het foto-incident.

Moeder Marcel Somers emotioneel

Bij het verhoor van de moraliteitsgetuigen op het assisenproces over de parachutemoord passeerde vrijdag de 79-jarige Maria Pijls, de moeder van Eindhovenaar Marcel Somers, minnaar van het slachtoffer. Zij werd emotioneel tijdens haar getuigenis, toen ze vertelde over zaterdag 18 november 2006, de dag dat Els Van Doren stierf en een radeloze zoon bij haar thuis aankwam.

"Marcel viel half over me heen en riep tweemaal: 'Els is dood'. Ik werd er niet goed van. Het was verschrikkelijk. Hij zat daar en zei: 'Het dringt niet tot me door'. Het heeft ons zo aangegrepen alsof een dierbaar familielid overleden was. Marcel had nadien slapeloze nachten", vertelde de geëmotioneerde moeder.

"Ik wist indertijd via een vriendin dat Marcel een relatie had met een vrouw. Daarna bleek het Els Van Doren te zijn, een getrouwde vrouw met twee kinderen. Ik verbood Marcel om met haar bij mij thuis te komen. Het zat me niet lekker. Plotseling stond hij er toch met Els. Ik was verrast door haar aangename verschijning. Ik ontving haar nadien als een welkome gast", getuigde de vrouw.

Ze verklaarde ook dat haar zoon "afschuwelijk geleden" heeft onder de dood van Els. "Hij heeft schuldgevoelens dat hij haar om de tuin leidde door de verhouding met Babs (Clottemans). Het springen was zijn lust en leven, maar dat is voorbij", aldus de moeder.

Blok aan het been

Ook de tweelingbroer van Marcel, Armand, en zijn twee oudere broers Peter en Roger kwamen getuigen. De broers en de moeder hoorden pas na de dood van Els Van Doren dat Marcel ook iets had gehad met beschuldigde Els Clottemans. Volgens broer Roger zag Marcel Els Clottemans als een blok aan zijn been en nam hij het Clottemans kwalijk dat ze zich bleef opdringen. De moeder vond dat Marcel egoïstisch gehandeld had door ook iets met Babs te beginnen.