CGKR wil één Europese sociale inspectie tegen mensenhandel

Print
CGKR wil één Europese sociale inspectie tegen mensenhandel

CGKR wil één Europese sociale inspectie tegen mensenhandel

Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (CGKR) wil één Europese sociale inspectie om economische mensenhandel tegen te gaan. Dat schrijft het CGKR in zijn jongste jaarrapport over mensenhandel. Daarin bepleit het ook één Europese opvangregeling voor slachtoffers van mensenhandel.

Het CGKR stelt vast dat netwerken van mensenhandelaars steeds meer gebruik maken van schijnzelfstandigen en van vennootschappen die buitenlandse werknemers detacheren om hen beter te kunnen uitbuiten. De maffia organiseert ook meer schijnhuwelijken om politie-tussenkomsten te bemoeilijken.

Gedwongen prostitutie gebeurt nu veel minder dan vroeger, maar nog vooral bij de Roemeense Roma die in België verblijven. Daar heb je ook de meeste seksuele uitbuiting van minderjarigen.

De economische uitbuiting en mensenhandel waaierde vorig jaar uit naar nieuwe sectoren: de pluimveekweek, de asfaltwerkers, de toiletsector aan tankstations, de Pakistaanse nacht- en telefoonwinkels en Turkse bakkerijen en slagerijen.

Mensensmokkel, waarbij de slachtoffers op hun eigen verzoek tegen zware betaling naar een bepaald land worden gebracht, gebeurt volgens het CGKR vooral door Indiërs (Sikhs), Koerden en Afghanen. Vooral de Koerden die parkings langs de autosnelwegen controleren, zijn bijzonder gewelddadig. Een nieuw verschijnsel is ook dat zogenaamde slachtoffers van mensensmokkel tegen hun netwerk klacht indienen om te zien wat de politie al weet en om onmiddellijke actie uit te lokken zodat de top van het netwerk buiten schot blijft.

Een samenvatting en analyse van dit nieuwe rapport vindt U op de expertenpagina van John De Wit.

JDW