Politiek veroordeelt aids-uitspraak Léonard: "Weerzinwekkend!"

Print
Politiek veroordeelt aids-uitspraak Léonard: "Weerzinwekkend!"

Politiek veroordeelt aids-uitspraak Léonard: Weerzinwekkend!

De uitspraak van aartsbisschop André-Joseph Léonard over aids zorgt voor een schokgolf, ook in de politiek. Léonard noemt aids in zijn boek "een soort immanente gerechtigheid", maar die gedachte kan op heel wat kritiek rekenen.

Vlaams parlementslid Jan Roegiers (sp.a) bestempelt de uitspraak als "weerzinwekkend". "Ik vraag me af welke pijnlijke en dodelijke ziekte hij zijn priesters die zich hebben bezondigd aan kindermisbruik, nu gaat toewensen", aldus een scherpe Roegiers.

Lees hier: Léonard: "Aids is soort van gerechtigheid"

Ook zijn partijgenote, senatrice en gynaecologe Marleen Temmerman, reageert vol afkeer. De totale oplage van het boek 'Monsieur Léonard' mag voor haar naar de papierversnipperaar. "Bedoelt hij eigen schuld, dikke bult?", vraagt Temmerman zich af. De uitspraak van Léonard over aids is voor haar het bewijs dat de katholieke kerk op een dood spoor zit.

Groen!-Kamerlid Eva Brems roept haar collega's in het parlementaire halfrond dan weer op om samen een resolutie goed te keuren waarin "de misselijkmakende uitspraken van aartsbisschop Léonard in duidelijke bewoordingen worden veroordeeld".

Belastingen

Open Vld wil zelfs verder gaan: Gwendolyn Rutten en Nele Lijnen willen een debat over kerkbelasting en stellen voor dat elke belastingplichtige bij zijn aangifte zou mogen bepalen naar welke godsdienst of levensbeschouwing zijn bijdrage gaat. De financiering van de verschillende godsdiensten gebeurt momenteel vanuit de algemene middelen en de katholieke kerk rijft het overgrote deel van die koek binnen.

“Aids is een nog steeds ongeneeslijke ziekte, die wereldwijd al 25 miljoen doden veroorzaakte en die onder meer in sommige streken van Afrika hele gemeenschappen verwoest. Dit ‘rechtvaardig’ noemen is onbegrijpelijk en onaanvaardbaar,” reageren Gwendolyn Rutten en Nele Lijnen nog. “Bovendien is dit een regelrechte belediging voor de talrijke patiënten die tegen de ziekte vechten en voor de hulpverleners die zich hiervoor inzetten.”

'Ongelukkig en dom'

Voor de N-VA is de uitspraak van de aartsbisschop bijzonder kwetsend voor iedereen die van ver of van dichtbij te maken heeft gehad met hiv of aids. De N-VA erkent dat de uitspraak wel recht door de zee is, maar betreurt ze ten zeerste. Léonard toont hiermee een totaal gebrek aan empathie, aldus senator Piet De Bruyn.

Wouter Beke reageerde op de uitspraak in 'Terzake'. "Ik ben een beetje geschokt. Veel mensen zijn het slachtoffer van aids, ik vind het een zeer ongelukkige uitspraak", aldus de CD&V-voorzitter. "Het past helemaal niet bij mijn waarden. Maar iedereen heeft recht op een eigen mening, zelfs als die ongelukkig of dom is."