Duits toppoliticus wil immigratiestop voor mensen uit Arabische landen

Horst Seehofer, de voorzitter van de Duitse christendemocratische partij CSU, bepleit een immigratiestop voor inwoners van landen "met een andere cultuur". Ook wil hij dat "illegalen" harder worden aangepakt.

ghouben

Dat heeft de CSU-voorzitter gezegd in het magazine Focus. Zijn uitspraak komt zeer ongelegen nu de Turkse regeringsleider Recep Tayyip Erdogan Duitsland bezoekt. Erdogan besprak dit weekend met bondskanselier Merkel hoe men de integratie en het opleidingsniveau van Turkse immigranten zou kunnen verbeteren.

Afgebrand

Twee politici van de groenen hebben Seehofer al afgebrand: Claudio Roth en Renate Künast. Roth eist dat Seehofer zich excuseert bij alle Turkse en Arabische immigranten. Maar ook van bij de liberalen van de FDP krijgt hij de wind van voren. "Duitsland heeft nood aan een rationele migratiepolitiek en geen doelbewust vereenvoudigende en populistische uitlatingen", aldus FDP-minister van Justitie Sabine Leutheusser.

Maar Seehofer heeft blijkbaar de publieke opinie mee. Een peiling van de krant Bild am Sonntag toont dat de meerderheid van de Duitsers niet overtuigd is dat de moslims wel willen integreren.

Meer over Recep Tayyip Erdogan