PS is trucjes Bart De Wever beu

De N-VA sluit niet uit dat Bart De Wever tijdens zijn verduidelijkingsronde met MR-voorzitter Didier Reynders gaat praten. Maar dat is niet naar de zin van de Franstalige socialisten.

mgeysmans

Elio Di Rupo liet aan de VRT weten het "beu" te zijn dat De Wever altijd maar afkomt met de liberalen.

"PS, cdH en Ecolo vertegenwoordigen samen 70% van de Franstalige bevolking. Wij hebben beslist om samen te werken voor een grote staatshervorming met meer bevoegdheden voor de deelstaten. Voor een compromis moet je dus bij ons zijn", aldus Di Rupo.

Plan B

De PS twijfelt eraan of de N-VA wel in staat is om een compromis af te sluiten. Als een of meer Vlaamse partijen de onafhankelijkheid van Vlaanderen eisen, moeten de Vlamingen zich hierover kunnen uitspreken, stelt Di Rupo. De PS-voorzitter twijfelt eraan of de Vlamingen dat wel willen.

"Wallonië en Brussel één land"

Maar moesten de Vlamingen zich in een referendum toch uitspreken voor onafhankelijkheid, zal het overblijvende België bestaan uit Wallonië en Brussel: "Dan behoort België ons toe".

De inwoners uit de zes Vlaamse faciliteitengemeenten moeten dan op de een of andere manier stemmen over hun toekomst. Di Rupo zei dit zondag op RTBF en RTL-Tvi maar benadrukte dat dit niet het scenario is dat hij voor ogen heeft.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer