thumbnail: null
thumbnail: null

Onduidelijkheid over houding Clottemans tijdens fatale sprong

Volgens Erwin De Clercq, een deskundige die vandaag zijn relaas deed op het assisenproces over de parachutemoord, is het mogelijk om een pilot chute vanuit de lucht te volgen.

fvangarderen

De man, die beroepsmilitair is, vertelde dat Mike Vogeleer, de persoon die tijdens de reconstructie de stand-in van Els Clottemans was, de pilot chute duidelijk kon zien. "Na twaalf minuten had hij die terug gevonden", aldus De Clerq.

"Geen zithouding"

Vogeleer kwam ook zelf aan het woord. Hij vond dat Clottemans, die hij zelf ooit les had gegeven, enkele vreemde dingen vertelde. Zo had de vrouw verklaard dat ze op 18 november 2006 in een sit-fly of zithouding was gesprongen. Hierdoor zou ze normaal gezien loodrecht naar beneden zijn gegaan en een hoge valsnelheid hebben gehad.

Dat bleek echter niet het geval toen de AAD, een apparaat dat deze snelheid meet, gelezen werd. "Zo'n apparaat liegt niet", meent advocaat Vermassen. "Els is dus niet in zithouding gegaan". Clottemans zelf beweerde dat ze niet wist hoe zo'n apparaat werkt.

Ook andere springers vonden het vreemd dat Clottemans sprak over een zithouding. Als de vrouw in zo'n houding gegaan was, dan zou ze de andere springers of de pilot chute niet hebben kunnen zien.

Clottemans' advocaat wierp op dat er geen beelden van de reconstructiesprongen zijn waaruit blijkt dat de pilot chute gevolgd kon worden.