39 ontsnappingen uit gevangenissen in 2010

Tot op vandaag hadden in totaal 39 ontsnappingen plaats uit de Belgische gevangenissen. Acht daarvan gebeurden uit echte gesloten instellingen. Eigenlijk zijn alleen zij belangrijk. In Vlaanderen ging het telkens om 1 ontsnapping uit Merksplas, Antwerpen en Hasselt. Daarnaast waren er nog 2 uit Tongeren. En die bajes staat daarmee aan de top. Daarnaast telde Justitie ook nog 31 ontvluchtingen uit “open gevangenissen”, waar de gevangenen eigenlijk zelf kunnen buitenwandelen, zoals Saint-Hubert (23) of Hoogstraten (3). Dat deelde Laurent Sempot van het Bestuur van de Strafinrichtingen zopas mee.

fvangarderen

De 8 ontsnappingen gebeurden vooral als de gedetineerden vervoerd werden naar het gerecht (3 gevallen) of bij overbrenging naar het ziekenhuis (2).

Met 8 ontsnappingen uit gesloten gevangenissen einde september zal het aantal ontvluchtingen dit jaar wellicht lager liggen dan vorig jaar. In heel 2009 waren er 34 ontsnappingen uit gesloten instellingen.

Meer over de historiek van de ontsnappingen uit de gevangenissen en over de maatregelen die daartegen tot nu toe werden genomen, vindt u op de expertenpagina van John De Wit.

JDW