D square krijgt 1,5 miljoen euro vers geld

Het softwarebedrijf D square uit Sint-Niklaas, dat zijn intrek zal nemen op het researchpark in Hasselt, krijgt 1,5 miljoen euro aan vers geld. De LRM draagt 1 miljoen euro aan. De Participatiemaatschappij Vlaanderen en Gemma Frisius elk 250.000 euro.

jvangeyte

D square gaat het geld gebruiken om extra software te ontwikkelen en meer internationaal actief te worden, zegt algemeen directeur Noël Jans.

D square ontstond in 2007. Het werd toen afgesplitst uit een initiatief van de KU Leuven. Het bedrijf legt zich toe op het ontwikkelen van software die het productieproces in een bedrijf zo goed mogelijk laat verlopen. De gebruikers zitten vooral bij de (petro)chemische nijverheid en de voedingsindustrie. Onder meer Borealis, Eval Europe en Fluxys.

"Je kan onze technologie vergelijken met een gps in een wagen. Die zal je de beste weg aanraden. Bij ons zoekt de software naar de beste manier om iets te produceren: druk verlagen of temperatuur verminderen bijvoorbeeld. Daarbij wordt ook rekening gehouden met mogelijke risico's", aldus nog Jans.

D square wil op korte tot middellange termijn ook actief worden in Duitsland, Engeland en Frankrijk. Nu ligt het zwaartepunt nog op België en een beetje Nederland. Het bedrijf volgt daarmee zijn klanten. "De chemische industrie is per definitie internationaal actief."

Op termijn zal het personeelsbestand van D square stijgen tot zowat 20 in België.

JVG