Vader en grootvader voeren wrede 'duiveluitdrijving' uit bij zoon

De Hasseltse correctionele rechtbank veroordeelde woensdag twee Beringenaren - vader (59) en zoon (39) - bij verstek tot een celstraf van 9 maanden voor een 'duiveluitdrijving op hun zoon en kleinkind. Ze takelden de jongen zwaar toe omdat ze vonden dat hij 'ziek en bezeten' was.

fvranckx

De lokale politie Beringen-Ham-Tessenderlo werd in maart vorig jaar gealarmeerd door een telefoontje van een jongeman die vertelde dat hij zich niet veilig voelde omdat men hem wou slaan.

De agenten troffen hem aan in de woonkamer van een huis in de Roerdompstraat in Beringen. De jongen had kettingen om beide enkels en zijn handen en voeten waren omzwachteld. Verder vertoonde zijn rug sporen van slagen en had hij blauwe plekken op de armen en schaafwonden in de halsstreek.

Snel kwam aan het licht dat de vader en de grootvader de jongeman, die erg verzwakt was, net aan een 'duiveluitdrijving' hadden onderworpen.

Het slachtoffer dat met psychische problemen kampte, was enkele dagen eerder door de spoorwegpolitie aangetroffen en naar een ziekenhuis gebracht. Zijn vader en grootvader beweerden dat de jongen nog verward was toen ze hem gingen ophalen. Hij zou zelfs twee keer uit de auto gesprongen zijn en zou daarbij verscheidene kwetsuren hebben opgelopen.

Rituelen

Het slachtoffer vertelde later dat hij de dag dat de spoorwegpolitie hem vond, thuis was weggelopen toen zijn vader en grootvader aanvingen met de rituelen om geesten uit te drijven.

Het tweetal hernam zijn poging enkele dagen later, toen de jongen het ziekenhuis verlaten had. Ze ketenden het slachtoffer aan handen en voeten. Rond de hals van de tiener bonden ze een touw, waaraan briefjes met koranteksten hingen. De jongen zou dan stokslagen op de rug hebben gekregen en gewurgd zijn met een handdoek. Zijn vader en grootvader dwongen hem ook azijn te drinken.

Tijdens het onderzoek ontkenden beide verdachten dat ze de jongen hadden mishandeld. Ze hielden zelfs vol dat de bezwering met zijn toestemming was gebeurd. De Hasseltse strafrechter geloofde die uitleg niet: het slachtoffer had immers zelf alarm geslagen door naar de politie te bellen. Naast de celstraf kregen de veroordeelden ook boete van 275 euro.

JaNi

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio