8.000 doden per jaar door uitstoot luchtvaart

De uitstoot van vliegtuigen op grote hoogte, die tot nog toe als onschadelijk werd aanzien, kan wereldwijd tot achtduizend doden per jaar eisen. Dat blijkt uit een studie van het prestigieuze onderzoekslab MIT.

ssimons

Terwijl ze op grote hoogte aan kruissnelheid vliegen, stoten vliegtuigen stikstof- en zwaveloxiden uit, die zich in de lucht met andere partikels tot schadelijke stoffen verbinden.

Tot nog toe werd er echter van uitgegaan dat die geen gevaar vormden voor mens en milieu op aarde. Een studie van het MIT in het wetenschappelijke tijdschrift Environmental Science and Technology komt nu tot heel andere conclusies. De bevindingen zijn belangrijk, want 90 procent van alle vliegtuigbrandstof wordt verbrand op kruissnelheden en op grote hoogtes.

Achtduizend sterfgevallen

"We schatten het totale aantal slachtoffers door de uitstoot van vliegtuigen op kruissnelheid op achtduizend per jaar", schrijven de onderzoekers. "Dat is goed voor 80% van de totale impact van de luchtvaartsector (waar ook het effect van landen en opstijgen is meegerekend), en 1 procent van alle sterfgevallen door luchtvervuiling uit alle bronnen".

De wetenschappers geven toe dat de studie nog belangrijke onzekerheden bevat. Zo hebben ze nog geen exacte gegevens over de manier waarop lucht verticaal beweegt tussen de verschillende lagen van de atmosfeer.

JG

IPS