"Politieke ego van Janssens is 352,7 miljoen euro waard"

Het Vlaamse politieke jaar is woensdag geopend in het Vlaams Parlement. Debatten over het Engels als tweede taal en het Oosterweeldossier passeerden de revue. En de oppositie schoot met scherp.

ikerremans

Het was aan Ludwig Caluwé, fractieleider van CD&V, om het politieke jaar in gang te zetten. "Met Oosterweel en met de begroting voor 2011 heeft de regering al 2 zware cols genomen. Zeker de Oosterweelkwestie was een beklimming buiten categorie na het referendum in Antwerpen."

Engels tweede taal

Het voorstel van minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) om van Engels de tweede taal te maken in het onderwijs, kreeg van alle kanten kritiek. Minister-president Peeters liet meteen weten dat de regering zelf geen plannen in die richting heeft. "Ik heb alleen het debat willen openen", verdedigde Smet zich. "Als je de bal nooit vooruitschopt, zul je ook nooit een doelpunt maken. Engels als tweede taal is helemaal geen keuze tégen het Frans."

Vervolgens was het aan Sven Gatz, fractieleider van oppositiepartij Open Vld, om minister-president Peeters aan te vallen. "We verliezen terrein", meende Gatz. "Vlaanderen dreigt achterop te geraken, in de eerste plaats op het vlak van industrie." De Septemberverklaring van Peeters vindt Gatz te optimistisch.

"U vergelijkt Vlaanderen voortdurend met Wallonië en Brussel, regio's die het inderdaad minder goed doen", ging Gatz verder. "Maar we moeten ons durven vergelijken met topregio's in Europa als we zelf top willen zijn. De trainer van Real Madrid vergelijkt zijn ploeg toch ook niet met AS Eupen?"

"Wij hebben parameters waarbij wij Vlaanderen vergelijken met 130 regio's", repliceerde Peeters boos. "Uw partij zat trouwens nog in de regering toen we die parameters begonnen te gebruiken."

Hete aardappel

Filip Dewinter, fractieleider van Vlaams Belang, haalde daarna nog uit naar de Oosterweelbeslissing van de Vlaamse regering. "We weten nu hoeveel het politieke ego van Patrick Janssens (sp.a) waard is: 352,7 miljoen euro. De Antwerpenaar zal dat via extra belastingen moeten betalen."

Sven Gatz haalde tenslotte nog de kritiek van de Gentse burgemeester Daniël Termont aan: "Als de aardappel te heet wordt, speelt de regering een deel van de kosten door naar de stad. Zal dat ook in de toekomst gebeuren?" Mieke Vogels (Groen!) gaf de Open Vld'er gelijk: "Zullen Kortrijk, Hove of Edegem ook moeten betalen voor infrastructuurwerken op hun grondgebied?"

Meer over Vlaams Parlement