Grote betoging in Brussel zorgt voor massale verkeershinder

De betoging die woensdag plaatsvindt in Brussel zal waarschijnlijk voor heel wat verkeershinder zorgen. Ook De Lijn in Vlaanderen zal hinder ondervinden. Het Europees Vakverbond verwacht 100.000 mensen die betogen tegen de besparingsmaatregelen van verschillende Europese regeringen.

ikerremans

Omstreeks 13 uur werden de betogers verwacht aan het Brusselse Zuid-station. Van daaruit zullen ze, over de kleine Brusselse ring, naar het Schumanplein en het Jubelpark trekken.

De Lijn

Bij De Lijn is de dienstverlening in heel Vlaanderen verstoord. In Gent zijn alleen tramlijn 1 en de stadslijnen 3 en 5 actief. Ook daar rijdt echter minder dan de helft van de trams of bussen. In de rest van Oost-Vlaanderen rijden twee bussen op de drie.

In West-Vlaanderen is de hinder het grootst op het Brugse stadsnet, waar slechts één bus op de vier rijdt. Op de streeklijnen naar Brugge rijden zes bussen op de tien. In Oostende, Kortrijk en Ieper rijdt driekwart van de bussen en ook bij de kusttram rijden drie trams op de vier. In de stad Antwerpen rijdt 60 procent van de bussen en trams.

In Mechelen is slechts één bus op de vijf actief. In Turnhout zou alles weer normaal zijn en op de streeklijnen in de provincie rijden minstens twee bussen op de drie. In Vlaams-Brabant is de hinder het grootst in de regio Dilbeek, waar één bus op de drie uitrijdt. In de regio's Leuven en Grimbergen is dat twee op de drie. In Limburg is één bus op de twee actief.

MIVB

De Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB registreerde woensdagochtend op de Brusselse metrolijnen enkele lichte vertragingen. "De metrolijnen rijden allemaal, maar er zijn wel wat vertragingen. Op lijn 6 gaat het om vertragingen van een viertal minuten, op lijnen 1 en 5 worden aan de uiteinden vertragingen van twee minuten geregistreerd", zegt woordvoerster An Van hamme.

"De prognose voor het metroverkeer vanaf 11.30 uur is niet rooskleurig. We vermoeden dat de frequentie dan zal dalen. Tegen 17 à 18 uur zou de frequentie mogelijk opnieuw verbeteren", zegt Van Hamme nog. Wat het tramverkeer betreft, rijden elf van de zeventien daglijnen, bij de bus gaat het om achttien op de vijftig lijnen.

Trein

Het treinverkeer verloopt momenteel normaal. Volgens spoorwegmaatschappij NMBS en spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel is er nog geen sprake van hinder of uitzonderlijke drukte. Hetzelfde geldt voor de situatie op de Vlaamse wegen.

Hajo Beeckman van het Vlaams verkeerscentrum verwacht overigens dat de betoging geen grote gevolgen zal hebben voor het verkeer op de hoofdwegen. "Er zullen vooral gevolgen zijn voor het lokale wegennet en ook in de steden wordt het zeker drukker", luidt het.

Archieffoto

Meer over Brussel