Clottemans omschreven als "psychopaat" op eerste dag proces

Print

Clottemans omschreven als psychopaat op eerste dag proces

Tongeren - Vrijdagmorgen is in Tongeren het geruchtmakende proces over de parachutemoord van start gegaan. Clottemans werd door het college van drie gerechtsdeskundigen omschreven als een psychopaat en een gevaar voor de maatschappij.

De 26-jarige Clottemans wordt ervan verdacht in 2006 de parachute van haar hartsvriendin, de 38-jarige Els Van Doren, te hebben gesaboteerd. Die stortte daardoor te pletter in het Limburgse Opglabbeek.

Vermoed wordt dat Clottemans uit jaloezie handelde. Zij had, net als Van Doren, een relatie met Marcel S. uit Eindhoven. De vrouw beweert echter onschuldig te zijn.

Herlees het verslag van onze reporter ter plaatse:

Twaalfkoppige jury

Rechter Michel Jordens opende de zitting omstreeks 10 uur. Vervolgens werd de beschuldigde, de 26-jarige Els Clottemans, binnengeleid. De vrouw moest zich vervolgens voorstellen.

Zenuwachtig

Clottemans leek in eerste instantie vrij kalm. Maar toen de rechter de vrouw naar haar leeftijd vroeg, werd duidelijk dat ze erg onder de indruk was van het gebeuren. Zo beantwoordde ze zijn vraag fout en zei ze dat ze zenuwachtig was.

Omstreeks 11.30 uur werd de assisenjury samengesteld. Die bestaat uit 7 mannen en 5 vrouwen. Zij zullen moeten oordelen of Clottemans al dan niet schuldig is. Er zijn ook 5 plaatsvervangende juryleden aangeduid. Vervolgens werden de akte van beschuldiging en de akte van verdediging voorgelezen.

Elektracomplex

Volgens de gerechtsdeskundigen is Clottemans een psychopaat in de diepte van haar persoonlijkheid, maar in contact met haar omgeving uit ze dat op theatrale wijze. Volgens de deskundigen levert ze een gevaar voor de maatschappij op, omdat ze vanuit haar persoonlijkheidsstoornis een grotere kans heeft om strafrechtelijke feiten te plegen.

De beschuldigde lijdt volgens de experts aan het Elektracomplex, de tegenhanger van het Oedipuscomplex bij jongens.

Haaks op het deskundig verslag staan de bevindingen van psychiater Lieve Dams, die van oordeel is dat Clottemans aan een persoonlijkheidsstoornis lijdt met vooral borderline kenmerken, die in haar kinder- en jeugdjaren ontstonden, waarbij het verlies van haar vader op tweejarige leeftijd door een arbeidsongeval waarschijnlijk een bepalende rol speelde. Er is ook sprake van een ADHD-problematiek bij Clottemans. Volgens Dams is zij helemaal geen narcist of psychopaat.

Vrijspraak

Na de voorlezing van de akte van beschuldiging door openbaar aanklager Patrick Boyen nam de verdediging van de 26-jarige beschuldigde Els Clottemans het woord voor het Tongerse hof van assisen. Meesters Vic Van Aelst en Katrien Van der Straeten gaan voluit voor de vrijspraak.

Ze hebben het zeer moeilijk met het gevoerde onderzoek en vooral het gebrek aan concrete materiële bewijzen tegen hun cliënte. Ze vroegen de twaalfkoppige jury zich niet te laten misleiden door hypothesen en mogelijkheden.

90 kandidaat-juryleden

Voor het proces zijn in totaal 90 kandidaat-juryleden opgeroepen. Dat zijn er 30 meer dan voor een gewoon assisenproces. Dat komt omdat het proces vier weken in beslag zal nemen. Uiteindelijk werd dus een twaalfkoppige jury samengesteld uit zeven mannen en vijf vrouwen.

200 journalisten

De mediabelangstelling is bijzonder groot. In totaal zouden er maar liefst 200 journalisten van nationale en internationale pers geaccrediteerd zijn. Om de veiligheid te waarborgen, zijn er ook beduidend meer politiemensen opgetrommeld.

Geen bewijs

Vic Van Aelst en Katrien Van Der Straeten, de advocaten van beschuldigde Els Clottemans, benadrukten voor het begin van het proces al dat er geen objectief wetenschappelijk bewijs is.

Ook werd gemeld dat Clottemans, die in januari 2008 de gevangenis verliet, in tussentijd werkte als leerkracht en dat ze zich volwassen en sereen heeft gedragen. "Ze mag dus zeker niet als psychopatisch bestempeld worden", klonk het.

Jef Vermassen en An Govers, de advocaten van Els Van Doren, waren karig met hun informatie. "De familie heeft gevraagd om sereen te werk te gaan en dus geven wij gedurende het proces geen commentaar", aldus Vermassen.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio