15 procent van jonge chauffers rijdt met drugs in het bloed

Niet minder dan 15 procent van de jonge chauffeurs kruipt wel eens achter het stuur met drugs in het bloed. Dat is gezegd bij de voorstelling van de nieuwe speekseltest. Die kan worden afgenomen vanaf 1 oktober. Er zijn door de overheid 10.000 testers aangekocht.

ghouben

Met drugs in het bloed stijgt de kans op een ongeval exponentieel. Van alle chauffeurs rijdt 4 procent soms onder invloed van soft drugs, 1,8 procent doet dat zelfs onder invloed van harddrugs.

Drugs in het algemeen verhogen de kans op een ongeval met 2 tot 3 procent. Bij alcohol stijgt de ongevalkans met ongeveer 4 procent. Maar wie zich aan beide genotsmiddelen te buiten gaat en rijdt, heeft tot 100 keer meer kans om brokken te maken.

De speekseltest geeft in ongeveer twaalf minuten een positief of negatief resultaat. Wettelijk kan de speekseltest vanaf 1 oktober worden gebruikt. Bij een positieve speekseltest mag het parket het rijbewijs onmiddellijk voor twee weken intrekken.

Maar de test geeft slechts een indicatie of iemand onder invloed is. Zekerheid is er enkel na een analyse in een lab, alleen op basis van die analyse mag een bestuurder worden vervolgd. De straffen voor rijden onder invloed van drugs kunnen al bij een eerste inbreuk oplopen tot 11.000 euro of een celstraf van drie maand tot vijf jaar.

Lees ook: Speekseltest om drugs op te sporen goedgekeurd