Jo Lernout gaat in cassatie, Pol Hauspie niet

Jo Lernout gaat in cassatie tegen het arrest dat maandag is uitgesproken door het Gentse hof van beroep. Hij werd, samen met medestichter Pol Hauspie van het spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie, veroordeeld tot vijf jaar cel, waarvan drie jaar effectief.

ikerremans/ssimons

De advocaat van Lernout laat dinsdag weten dat zijn cliënt cassatie inroept. "We tekenen cassatieberoep aan op twee gronden: de rechten van verdediging zijn geschonden door een oneerlijke procesvoering en omdat het hof niet aan de motiveringsplicht voldeed," aldus meester Luc Gheyssens.

Schaamteloos

Dat er geen differentiatie in de straftoemeting is gebeurd, ligt Lernout ook zwaar. "Ik zeg niet dat anderen zwaarder gestraft moeten worden, maar Lernout tekende als bestuurder ook wat niet in zijn departement gebeurde."

"Wat hem ten zeerste grieft, is dat hij de omzetboeking zou hebben gedaan uitsluitend met de bedoeling de koers op te fleuren tot eer en glorie van zijn persoon. Dat is niet waar, hij is verantwoordelijk voor wat hij tekent, maar wie Lernout kent weet dat hij dat niet schaamteloos voor zijn eigen eer en glorie deed."

Zolang het Hof van Cassatie geen uitspraak heeft gedaan, kan het arrest van het Gentse hof van Beroep niet uitgevoerd worden. Die uitspraak wordt binnen een half jaar verwacht.

Hauspie niet naar cassatie, rest twijfelt

Ook medestichter Pol Hauspie en ex-topman Nico Willaert kregen drie jaar effectieve gevangenisstraf. Gaston Bastiaens kreeg twee jaar effectief.

Pol Hauspie zal echter niet naar cassatie trekken tegen het arrest in de zaak L&H. Nico Willaert en Gaston Bastiaens houden hun beslissing nog in beraad.

Frank Van Leemput, advocaat van Hauspie: "De straf is consequent met wat we hebben gepleit, met wat we verwachtten en hoopten. Hij heeft begrepen waarover het gaat, het is een vorm van verantwoordelijkheid nemen tegenover zichzelf en tegenover het gerecht. Het is een belevenis van de realiteit en cassatie is voor sommigen meer emotie dan rede."

Frank Marneffe, de advocaat van Nico Willaert, kan zich vinden in de strafmaat maar wil daarmee nog niet zeggen dat er geen cassatieberoep komt. "Ik wil de visie van mijn confrater horen. Het is de cliënt die uiteindelijk beslist". Marneffe merkt wel op dat de redelijke termijn een individueel recht is. "Er is een soort permanente rechtspraak die zegt dat de instrumenten van de staat binnen de zes of zeven jaar een uitspraak moeten vellen, los van de ingewikkeldheid van het dossier. Hier is tien jaar voorbij."

Philip Walravens, de raadsman van Gaston Bastiaens, zegt dat zijn cliënt "absoluut niet gelukkig is met het arrest." Maar dat gevoel is niet voldoende om naar cassatie te trekken. "We bestuderen het arrest en onderzoeken of we cassatiegronden vinden."


Bent u geld verloren door het failliet van L&H en wilt u uw verhaal vertellen? Laat het ons weten via hier@reageren.be