Frustratie bij scholieren BS Sport na rel met Pukkelpopbandjes

Vervelend, heel vervelend. Je duur betaalde Pukkelpop- of ander festivalbandje doorknippen omdat de scheids nu eenmaal de nieuwe richtlijn toepast: géén armbanden of juwelen op het veld. Nog vervelender: bij de thuisploeg zijn er wel mèt bandjes. Het gebeurde zondag in Looi bij de match tussen de gewestelijke scholieren van Thes Sport en BS Sport.

fvranckx

Elke generatie jongeren heeft zijn of haar symbool. De generatie van nu heeft iets met festivalbandjes. Die doe je niet weg, die laat je rond je pols. Ze hebben ook geld genoeg gekost.

Ze zijn ook niet zomaar eentweedrie uit te doen. Want zo strak met een stukje metaal rond de pols dichtgenepen dat ze niet uit te lenen zijn aan iemand zonder bandje. Zo laat je zien dat je erbij was: op Pukkelpop, op Rock Werchter, op Rock Reutemeteut.

“Echte relikwieën voor die mannen. Vaak hebben ze er ook voor gespaard”, vat jeugdtrainer Ludo Knaepen van BS Sport, een fusieclub van Berbroek en Schulen, samen.

Voorbije zondagvoormiddag trekt Knaepen met zijn gewestelijke scholieren naar het niet zo verre Tessenderlo. Voor een voetbalwedstrijd tegen Thes Sport.

Knaepen: “Bij de schoencontrole zegt de arbiter meteen dat die bandjes uit moeten. Onze Jef probeert nog terug te komen met een zweetbandje erover, maar dat pakt niet. Die bandjes moéten uit van de scheidsrechter. Omdat dat de nieuwe voorschriften zijn. En dat wie zijn bandje aanhoudt, geel krijgt.”

“Ik heb de richtlijn van de scheidsrechtercommissie ook gelezen. Er is inderdaad sinds kort een nultolerantie voor armbanden en juwelen. Ik heb hen vrij gelaten in hun keuze, maar ik heb wel gezegd: ‘Wie zijn bandje niet uitdoet, stel ik niet op.’ En toen hebben ze beslist, met veel pijn in het hart, hun bandjes door te knippen. Ik had 15 jongens mee. Negen hebben de schaar erin gezet.”

Maar dan komt de aftrap. En zien de jongens van BS Sport dat er bij Thes Sport spelers zijn mét bandje. Tumult. “Scheids, nu moet ge die mannen een gele kaart geven.”

Niks van. Die antwoordt ietwat hermetisch: “Die bandjes zijn nog geldig” en gebaart verder dat hij er niks, maar dan ook niks meer, over wil horen. “Sommigen van onze jongens hadden tranen in de ogen. ‘Trainer, hebben we die bandjes nu voor niks doorgeknipt?’ Plezant, als je zoiets hoort.”

Na de wedstrijd wil Ludo Knaepen dat er melding van het incident wordt gemaakt op de ‘feuille’, op het scheidsrechterblad, maar dat weigert de arbiter. “Geen commentaar”, zegt hij. En zo blijft een gefrustreerde trainer en een gefrustreerde ploeg achter.

“Ik heb moeten zeggen: ‘Dat is het leven, mannen.’ We hadden misschien beter gewoon forfait gegeven want we hebben met 8-1 verloren.”

Scheidsrechter: “Bij Thes Sport waren enkele bandjes nog geldig”

Even informeren bij de scheidsrechter, bij Dirk Herssens uit Beringen. Waarom twee maten en twee gewichten, beste scheids? “Twee van de spelers van Thes Sport hadden een bandje aan dat nog geldig was. Daar stond nog de datum op van zondag, van de dag zelf.

De match was in de voormiddag. Bovendien hadden die bandjes geen metalen slotje. Ik heb tegen die twee gezegd dat ze dat bandje mochten aanhouden. Alle anderen van Thes Sport hebben net zo goed hun bandje moeten uitdoen. Ik meen dat ik daarmee correct gehandeld heb.”

.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio