Bisschoppen: "Debat over celibaat pas in een tweede fase voeren"

Jozef De Kesel, die pedofiel Roger Vangheluwe opvolgde als bisschop van Brugge, stelde zaterdag voor een debat te voeren over het verplicht karakter van het celibaat voor priesters. De Bisschoppenconferentie heeft zaterdagnamiddag akte genomen van die uitspraak.

kscherpenberg

"Eerst moeten we echter een antwoord bieden op de vraag wat we moeten doen voor de slachtoffers van het seksueel misbruik binnen de Kerk", aldus woordvoerder Jürgen Mettepenningen. "De context waarin bisschop De Kesel zijn suggestie doet, is de actuele context van het seksueel misbruik."

Volgens de bisschoppen kan er pas in een tweede fase gedebatteerd worden over het voorstel van De Kesel. Mettepenningen benadrukt dat het hier om een debat over de interne structuur van de Kerk gaat.

De discussie moet volgens de conferentie dan ook niet op het niveau van het bisdom Brugge gevoerd worden, noch op het niveau van België, maar op dat van de Kerk wereldwijd.

Mettepenningen meent dat bisschop De Kesel op dezelfde lijn staat. De woordvoerder voegt er aan toe dat elke bisschop vrij is om met dergelijke suggestie naar buiten te komen.

Lees ook: Bisschop Brugge pleit voor niet-celibataire priesters

Meer over Jozef De Kesel