Bisschop Brugge pleit voor niet-celibataire priesters

Jozef De Kesel, de nieuwe bisschop van Brugge, stelt het celibaat en de positie van de vrouw binnen de kerk ter discussie. Bovendien mag de kerk volgens hem niet blind blijven voor het leed van de misbruikte slachtoffers.

jlenaerts

Volgens De Kesel moet het celibaat geen vereiste meer zijn om priester te mogen worden. "Men zou kunnen zeggen dat er celibataire priesters zijn, maar dat mensen voor wie het celibaat menselijkerwijs onmogelijk is ook de kans zouden moeten krijgen om priester te worden", zei hij aan Radio 1.

De bisschop vindt vrouwelijke priesters ook een mogelijkheid. "Dat is zeker bespreekbaar en dat hoop ik, maar dat ligt nog gevoeliger dan het probleem van het celibaat. Ik denk dat de discussie over het celibaat veel vlugger gevolg kan krijgen dan de discussie over de toelating van de vrouw tot het priesterambt."

Verantwoordelijkheid

Jozef De Kesel is bisschop van het bisdom Brugge sinds Roger Vangheluwe ontslag nam. Die bekende dat hij zijn neef jarenlang had misbruikt. De nieuwe bisschop moet het vertrouwen in de kerk herstellen en laat daarom dit weekend een brief voorlezen in zijn bisdom.

"Na wat we gelezen hebben in het rapport van de commissie-Adriaenssens is er echt geen reden meer om de feiten hoe dan ook te relativeren. We moeten als kerk onze verantwoordelijkheid nemen en niet langer blind zijn voor het onrecht en het onnoemelijk leed dat is geleden", staat daar onder meer in te lezen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer