Frankrijk begaat "een soort raciale holocaust"

De voormalige Cubaanse leider Fidel Castro heeft zaterdag het beleid van de Franse president Nicolas Sarkozy tegenover Romazigeuners vergeleken met een "soort raciale holocaust". Parijs reageert woedend.

kscherpenberg

In Frankrijk werden in de voorbije weken nu al ruim 1.000 Roma uitgewezen. Hun kampen werden afgebroken en zijzelf werden op een vliegtuig naar hun land van herkomst gezet, meestal Roemenië of Bulgarije.

De internationale kritiek neemt elke dag toe. Na de Europese Unie heeft nu ook Cuba deze uitzettingspolitiek zwaar veroordeeld.

"De zigeuners zijn het slachtoffer van de wreedheid van extreemrechts in Frankrijk", klonk het in Havana, waar de man het tweede deel van zijn voorstelde.

Bernard Valero, de woordvoerder van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken, is woest. Hij noemt de uitspraken van Castro onaanvaardbaar. "Het gebruik van het woord "holocaust" toont aan dat hij de geschiedenis negeert en het geeft uiting aan de minachting van Castro ten aanzien van de slachtoffers van de Holocaust", klonk het.

"Dat Fidel Castro plots interesse vertoont voor mensenrechten, is werkelijk revolutionair", besloot Valero.

Meer over Cuba