"Alle slachtoffers van priesters moet nu de krachten bundelen"

Lieve Halsberghe van de werkgroep Mensenrechten in de Kerk heeft zaterdag alle slachtoffers van seksueel misbruik door geestelijken opgeroepen om te krachten te bundelen. Ze doet dat nu omdat het taboe rond het thema, met behulp van het vernietigende rapport van de commissie-Adriaenssens, eindelijk doorbroken is.

kscherpenberg

De werkgroep meent dat het rapport de slachtoffers uit hun isolement heeft geholpen. "We roepen alle slachtofferbewegingen en overleversgroepen op om samen de krachten te bundelen en zo met een sterke overleversbeweging naar buiten te treden", klinkt het.

"De erkenning, waarop deze slachtoffers al zo lang wachten, is eindelijk nabij. Dan pas kunnen slachtoffers overlevers worden", aldus Halsberghe nog.

"Niet onder de indruk"

Intussen heeft advocaat Walter Van Steenbrugge (foto) gereageerd op de nieuwe spijtbetuiging van ex-bisschop Roger Vangheluwe. De man die de belangen van meerdere slachtoffers verdedigt, is niet onder de indruk.

"Mijn cliënten schieten niet veel op met deze late spijtbetuigingen", klonk het op één. "Ik denk dat het nu vooral tijd is voor actie, en vooral het bestrijden van het arrest van de Kamer van Inbeschuldigingstelling, dat mogelijk onherstelbare gevolgen heeft voor het onderzoek", aldus Van Steenbrugge.

Meer over Walter Van Steenbrugge