Standard klopt Cercle Brugge

Zonder echt te wervelen boekte Standard tegen Cercle Brugge zijn tweede thuiszege op rij. Een vroege goal van Tchité en een, door Cercle fel gecontesteerde, strafschop van Witsel zorgden voor de 2-0-eindstand, maar de kers op de taart ontbrak voor Standard. Cercle van zijn kant had weinig lovende woorden over voor scheidsrechter Delferière die Cornelis nog voor rust met rood naar de kant stuurde voor een fout op Defour.

kscherpenberg

Dominique D’Onofrio aarzelde niet om twee van zijn drie nieuwe troefkaarten uit te spelen. Mémé Tchité en Aloys Nong vormden het Luikse spitsenduo. Mbaye Leye startte op de bank. Bij Cercle kwam Reynaldo, die als invaller tegen Lokeren een punt pakte, aan de aftrap. Al na vijf minuten opende Standard de score. Wie anders dan Mémé Tchité scoorde meteen zijn eerste goal bij zijn terugkeer op Sclessin.

Nong verlengde een lange bal van Mangala en de van het Spaanse Santander overgekomen aanvaller profiteerde voluit. Renato drong nog even aan, maar Tchité was duidelijk sneller op de bal en werkte van dichtbij binnen: 1-0. Op het kwartier kon ook Nong meteen scoren bij zijn debuut, maar de Kameroener knalde de pass van Carcela over.

Standard koos met zijn nieuwe spitsen duidelijk voor een andere aanpak. Snel omschakelen en de ruimte in de rug van de verdediging van Cercle zoeken, was duidelijk het plan. Cercle leende zich daar ook toe, want de Bruggelingen waren niet naar Sclessin gekomen om zich in te graven. Reynaldo was zonder meer de gevaarlijkste man bij de bezoekers. Een eerste schot van de van Anderlecht gehuurde Braziliaan ging naast, bij een tweede poging was een ietwat gelukkige tussenkomst van Bolat nodig.

Rood voor Cornelis

Met de rust in zicht werd Cercle herleid tot tien man. Een agressieve charge van Cornelis op de voet van Defour werd door ref Delferière met een betwistbare rode kaart bedacht. Tot grote woede van Cornelis die een flesje water tegen de grond kwakte. Bob Peeters liet zich ook niet onbetuigd en discussieerde hevig met de vierde ref en de bank van Standard. Defour werd getroffen aan de voet waarvan hij op een dag na een jaar geleden het middenbeentje brak en reageerde razend. Even hield Sclessin de adem in, maar de Luikse kapitein keerde wel degelijk terug op het veld. Bij de rust greep Peeters in.

Foley en Sergeant bleven in de kleedkamer, Serebrennikov en Owusu kwamen om de tien man van Cercle wat beter uit te balanceren. Geen geluk voor Serbrennikov, die met een sliding Opare tegen de grond werkte in de rechthoek. Delferière haalde zich eens te meer de woede van heel Cercle op de nek door een strafschop te fluiten, maar Witsel aarzelde niet en knalde droog in het dak van het doel.

Een leuke actie tussen Leye en Carcela verdiende de 3-0, maar Carcela kraakte zijn schot. Het bleef dan ook bij 2-0 in een uitdovende tweede helft. Standard komt zo met 11 op 18 toch stilaan aan een bevredigend rapport. Bij Cercle wezen ze allemaal in de richting van scheidsrechter Delferière.

Stijn JORIS

Scheidsrechter: Sebastien Delferière. Toeschouwers: 26.000. STANDARD: Bolat - Ciman, Mangala, Felipe, Opare - Goreux, Defour, Witsel, Carcela - Nong, Tchité. CERCLE BRUGGE: Verbist - Cornelis, Reis, Kelhar, Evens - Boi, Sergeant, Renato, Vidarsson, Reynaldo - Foley. Vervangingen: 46’ Foley door Serebrennikov, 46’ Sergeant door Owusu, 62’ Defour door Leye, 68’ Renato door Dhaene, 76’ Nong door Pieroni, 89’ Goreux door Bokanga. Doelpunten: 5’ Tchité 1-0, 59’ Witsel 2-0 (pen.). Gele kaarten: Foley (overtreding), Evens (protest). Rode kaart: 37’ Cornelis (overtreding).