Senator Torfs: "Vangheluwe laat beslissing over aan paus"

CD&V-senator Rik Torfs betreurt het dat de voormalige bisschop van Brugge, Roger Vangheluwe, zaterdag geen afstand deed van het priesterambt. Volgens de professor kerkelijk recht wil de geestelijke de knoop door het Vaticaan laten doorhakken.

kscherpenberg

Het was Torfs die begin deze week zei dat Vangheluwe nog eens naar buiten moest komen met een verklaring.

De CD&V'er vindt het uiteindelijk wel positief dat de ex-bisschop, die jarenlang zijn eigen neef seksueel heeft misbruikt, nogmaals zijn verontschuldigingen heeft aangeboden en dat hij de abdij van Westvleteren eindelijk verlaten heeft.

"Ondanks wat hij gedaan heeft, moeten we hem als mens blijven beschouwen", aldus Torfs aan VRT. "Maar persoonlijk had ik het sterker gevonden als Vangheluwe zelf zou aankondigen dat hij afstand neemt van zijn priesterambt en dus de laïcisering zou aanvragen. Zowel ten aanzien van de slachtoffers als ten aanzien van andere priesters zou dat beter zijn."

Meer over seksueel misbruik in de Kerk, het rapport van de Commissie-Adriaenssens en de rol van kardinaal Daneels leest U "Waarom spreekt Vangheluwe niet over slachtoffer?" Lees ook: Vangheluwe wil zich verder bezinnen maar blijft priester Lees ook: op de expertenpagina van John De Wit.

Meer over Rik Torfs