Amerikanen herdenken 9e verjaardag 9/11-drama

Het is vandaag exact negen jaar geleden dat bijna de hele wereldbevolking verstomde door de terroristische aanslagen van 9/11. Die droeve verjaardag gaat in de Verenigde Staten uiteraard niet onopgemerkt voorbij. Intussen heeft de protestantse dominee Terry Jones laten weten dat hij vandaag geen korans zal verbranden.

kscherpenberg

Bij de aanslagen van 11 september 2001 kwamen bijna 3.000 mensen om het leven. Zaterdag exact om 8u46 (plaatselijke tijd), het tijdstip waarop een eerste gekaapt vliegtuig zich door een twin tower boorde, weerklonken er in heel New York klokken.

De herdenkingsplechtigheid in de Big Apple ging van start met een minuut stilte. Onder meer de Amerikaanse vicepresident Joe Biden, burgemeester Michael Bloomberg en de families van de slachtoffers waren van de partij. Bovendien werden alle namen van de 2.752 overledenen nog eens één voor één voorgelezen.

Geen verbranding

De centrale herdenkingsplechtigheid met president Barack Obama ging door in Washington. In die stad bevindt zich het Pentagon, het ministerie van Defensie wat ook een doelwit van de aanslag was. "De VS is niet in oorlog met de islam, maar wel met perverten die religie misbruiken", verklaarde de Democraat.

In New York zijn honderden politieagenten opgetrommeld om de protesten tegen de bouw van een moskee in de buurt van Ground Zero in goede banen te leiden.

Ook de radicale predikant Terry Jones is van de partij in de metropool. Hij geniet van politiebescherming. "We zullen de koran definitief niet verbranden. Vandaag niet, nooit niet", aldus de man zaterdag.