"Waarom spreekt Vangheluwe niet over slachtoffer?"

Christine Mussche, de advocaat van het slachtoffer van Roger Vangheluwe, is niet tevreden met de mededeling van de voormalige Brugse bisschop. Volgens haar heeft hij vooral spijt van de schade die de kerk opliep en niet van het slachtoffer.

jlenaerts

"Mijn spijt is toegenomen nu ik zie hoeveel kwaad er mede door mijn toedoen is aangericht. Velen zijn meegesleurd in een spiraal van verdriet en ellende, onder wie kardinaal Danneels. Ik wil nogmaals schuld bekennen en om vergeving vragen aan de kerk en de maatschappij en alle personen die door het lijden zijn getekend", zegt Vangheluwe in een mededeling.

Mussche is blij dat de voormalige bisschop meer spijt betuigt, maar vindt het storend dat hij specifiek kardinaal Danneels vermeldt en niet zijn slachtoffers, onder wie zijn neef die hij jarenlang heeft misbruikt.

"Goede zaak"

Intussen heeft ook kardinaal Danneels gereageerd op de boodschap van Vangheluwe. "Hij vindt het een verstandige beslissing om de abdij en het bisdom te verlaten", zo meldt zijn woordvoerder Toon Osaer.

Lees ook: op de expertenpagina van John De Wit.

Meer over seksueel misbruik in de Kerk, het rapport van de Commissie-Adriaenssens en de rol van kardinaal Daneels leest U