Mieke Van Hecke: "Feiten zijn erg confronterend"

Mieke Van Hecke van het katholiek onderwijs is niet verbaasd over het groot aantal klachten over seksueel misbruik in internaten. Toch heeft ze er vertrouwen in dat het nu niet meer gebeurt.

jlenaerts

Uit het rapport van de Commissie Adriaenssens blijkt dat er in het verleden in alle Vlaamse internaten kindermisbruik is geweest. Volgens Van Hecke is dat best mogelijk. "Dat had vooral te maken met de tijdsgeest en de machtsverhoudingen. Kwetsbare kinderen zaten soms 2 maanden op internaat met inwonende geestelijken en priesters. Vanuit die machtsverhouding zijn er blijkbaar dingen gebeurd die absoluut niet kunnen."

Ze noemt de ernst van de feiten erg confronterend, maar wijst er op dat de tijdsgeest nu anders is. "Ik hoop en wens dat het vandaag niet meer gebeurt. Er is een grotere professionaliteit van mensen die in de internaten werken, er is meer sociale controle, er is veel meer vorming waarin dergelijke thema's geen taboe meer zijn. Door die hogere professionaliteit van de opvoeders ga ik ervan uit dat het niet meer gebeurt", besluit ze.

Meer over Mieke Van Hecke