Vangheluwe wil zich verder bezinnen maar blijft priester

Voormalig bisschop Roger Vangheluwe heeft de abdij van Westvleteren verlaten. Dat zei hij in zijn eerste reactie sinds hij ontslag nam. Hij moest opstappen nadat bekend raakte dat hij zijn neef jarenlang seksueel misbruikt had.

jlenaerts

"Op 23 april heb ik mijn ontslag aangeboden als bisschop van Brugge en heb ik gezegd dat ik ontzettend veel spijt heb van wat ik in het verleden heb gedaan. Ik heb toen om vergeving gevraagd en diepe excuses aangeboden aan het slachtoffer, zijn familie en de hele kerkgemeenschap. Langs deze weg wil ik dat nog eens doen", staat in een persmededeling te lezen die Jürgen Mettepenningen, woordvoerder van de bisschoppenconferentie, voorlas.

Vangheluwe heeft spijt "nu hij ziet hoe veel kwaad er mede door zijn toedoen is gebeurd". Hij heeft de abdij van Westvleteren intussen verlaten. "Ik zal me vanaf vandaag elders in het verborgene, buiten het bisdom Brugge, verder bezinnen over mijn leven en over mijn toekomst", besluit de voormalige bisschop.

Roger Vangheluwe gaat voorlopig niet in op de vraag om zijn priesterambt neer te leggen, zoals CD&V-senator en professor Kerkelijk Recht Rik Torfs had geopperd.

Lees ook: Danneels: "Geschokt door gruwelijke getuigenissen" Lees ook: "Slachtoffers verdienen een zo goed mogelijke reactie"