Minister vernietigt beslissing Truiens schepencollege

Geert Bourgeois, Vlaams minister van Binnenlands Bestuur (N-VA), heeft een beslissing van het Truiense schepencollege vernietigd. Het college had, tegen de gemeenteraad in, beslist geen studie over veiligheidscamera’s aan te besteden. Daarmee komt een eind aan rel nummer zoveel tussen Truiense gemeenteraad en schepencollege.

De meerderheid in de gemeenteraad, in de praktijk CD&V met Open Vld, had beslist om eerst een studie te laten uitvoeren waar er in Sint-Truiden vaste veiligheidscamera’s moeten komen.

Het schepencollege, met een sp.a-meerderheid, deelt die visie niet en liet geen aanbesteding uitvoeren. Gouverneur Reynders schorste op 9 juni dat collegebesluit. Het college bleef op 9 juli bij zijn beslissing, waarna de meerderheid in de gemeenteraad klacht indiende bij de minister. Die vernietigt nu het besluit van het schepencollege.

Burgemeester Ludwig Vandenhove (sp.a): “Wij vinden mobiele camera’s veel opportuner. Dat vindt de politie ook. Zo’n studie is geldverspilling. Met een verplaatsbare camera kan je beter inspelen op overlast. We gaan nu zo eentje uittesten, evalueren, en dan eventueel bijkomende camera’s kopen.”

Vandenhove gaat de beslissing van Bourgeois niet aanvechten. “Ik ga hierover wel een vraag stellen in het Vlaams parlement. Het gemeentedecreet is op dit vlak onduidelijk. Een toewijzing is de verantwoordelijkheid van een schepencollege.”

Dat spreekt Chris Michel, woordvoerder van Bourgeois, tegen: “Een schepencollege moet een beslissing van de gemeenteraad wel uitvoeren. Tenzij die beslissing onwettig is of in tegenspraak met de principes van behoorlijk bestuur. Dat is hier niet het geval.”


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio