Indianen al bijna twee maanden in hongerstaking

De Chileense regering probeert justitiële hervormingen door te voeren in een poging een hongerstaking van 34 gedetineerde Mapuche-indianen te beëindigen. De indianen zijn al bijna twee maanden in hongerstaking.

wverhaert

In een poging het conflict op te lossen stuurde de rechtse president Sebastián Piñera dinsdag een wet naar het Congres om het militaire justitiesysteem te hervormen. Vandaag zal hij naar verwachting met een wet komen die de antiterrorismewet uit 1984 moet vervangen. Die wet werd geïntroduceerd onder de dictatuur van generaal Augusto Pinochet en maar deels hervormd toen het land weer een democratie werd.

De eerste wet moet voorkomen dat burgers berecht worden voor militaire rechtbanken, een van de belangrijkste eisen van de hongerstakers. Chili kreeg in 2005 al opdracht van het Inter-Amerikaanse Hof voor de Mensenrechten om dit te regelen. De tweede wet moet enkele vergrijpen waar de hongerstakers van beschuldigd worden, verwijderen uit de categorie "terrorisme" en de hoge straffen voor bepaalde delicten verlagen.

Hongerstaking

"De eisen van de stakers hebben niet alleen te maken met de Mapuche. Het gaat om een probleem van de Chileense samenleving als geheel", zegt José Araya, coördinator van Observatorio Ciudadano, een plaatselijke niet-gouvernementele organisatie.

Mapuche-gevangenen, die zichzelf zien als politieke gevangenen, begonnen op 12 juli met een hongerstaking. Na verloop van tijd gingen er steeds meer gedetineerden meedoen. Momenteel zijn er 34 gevangenen in verschillende gevangenissen in het zuiden van Chili in hongerstaking.

JS (IPS)

Meer over Chili