"Afghanistan-strategie levert weinig op"

Experts op het gebied van buitenlands beleid willen dat de Amerikaanse president Barack Obama zijn beleid in Afghanistan wijzigt. De strategie in Afghanistan kost te veel - zowel in levens als in dollars - en de "vooruitzichten op succes zijn onduidelijk."

wverhaert

Dat stellen enkele tientallen experts in een gisteren (woensdag) verschenen rapport. Deze Afghanistan Study Group wil dat de VS de militaire aanwezigheid sneller verminderen en streeft naar een onderhandelde oplossing met de taliban. Veel van de standpunten van de groep zijn ook te vinden in het laatste strategische onderzoek van het International Institute for Strategic Studies in Londen.

De huidige strategie is volgens het IISS te ambitieus, te ver verwijderd van de belangrijkste veiligheidsdoelen en ondermijnt diplomatieke en militaire "energie" die zowel in de regio als elders nodig is. "Als westerse landen in militair en psychologisch opzicht vastzitten in Afghanistan, komt dat niet ten goede aan hun bredere politieke en veiligheidsbelangen", zegt John Chipman, directeur van het IISS.

Geen vertrouwen

De twee rapporten komen op het moment dat de publieke scepsis bij zowel Verenigde Staten als zijn Europese en NAVO-partners over de koers van de al bijna negen jaar durende oorlog toeneemt. De oorlog kost Amerikaanse belastingbetalers momenteel 79 miljard euro per jaar en duurt al langer dan de Vietnamoorlog.

Ondanks de benoeming in juni van generaal David Petraeus, de auteur van de Amerikaanse strategie in Afghanistan, als hoofd van de coalitietroepen, gaven twee van de drie respondenten in een recente opiniepeiling van CNN aan te geloven dat Washington de oorlog "niet aan het winnen" is. De helft zei dat de oorlog niet te winnen is.

JS (IPS)

Meer over Afghanistan