Helchteren onthult oorlogsmonument

Gisteren is in Helchteren een nieuw oorlogsmonument onthuld. Het gedenkteken eert de Helchterense burgers en soldaten die tijdens de Tweede Wereldoorlog het leven lieten als gevolg van de oorlog.

fvranckx

De onthulling van het werk van kunstenaar Raf Timmermans werd bijgewoond door een honderdtal toeschouwers. Het monument staat op het Sint- Trudoplein, aan het oud-gemeentehuis van Helchteren, vlak naast het bestaande monument. De kunstenaar maakte het werk in opdracht van heemkring De Klonkviool en Erfgoed Helchteren. Timmermans maakte een Molensteen, verwijzend naar de Molen van Helchteren, een plek waar mensen werden gefusilleerd. “Uit respect voor deze mensen heb ik het werk en hun namen volledig met de hand uitgehouwen”, zegt de kunstenaar. Er staan 25 namen op en in het midden is er een piepklein molengat. “Het heeft de grootte van een kogelgat.”

“De aanleiding voor het plaatsen van het monument was een vraag van een jonge onderwijzeres”, zegt Emiel Vanvoorden van Erfgoed Helchteren.

8 september

“Ze vroeg wat de betekenis is van een straat in onze gemeente die de ‘8 septemberstraat’ heet. Op 8 september 1944 werd er in Helchteren hevig strijd geleverd tussen Engelse en Duitse troepen. We vonden dat we iets moesten doen om die herinnering bij de jongere generaties levend te houden.” Niet toevallig vond de onthulling dan ook op 8 september plaats.

“Eigenlijk is deze onthulling het sluitstuk van van verschillende initiatieven. We hebben al een boek met als titel ‘Onder den Oorlog’ uitgegeven en vertelsessies georganiseerd bij verenigingen. Zo hopen we dat de namen van deze mensen nooit vergeten worden”, zegt Willy Box van de Klonkviool.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio