Vitamine B vertraagt ziekte van Alzheimer

Uit nieuw Brits onderzoek aan de Universiteit van Oxford blijkt dat vitamine B ervoor kan zorgen dat de hersenen van mensen minder snel aftakelen. Het middel kan dus een nieuw wapen worden tegen dementie en misschien zelfs tegen Alzheimer.

fvangarderen

In totaal werden er 168 oudere mensen onderzocht die sinds kort moeite hebben met taal of problemen hebben om zich bepaalde dingen te herinneren.

De groep van mensen werd in twee gedeeld. De ene helft moest twee jaar lang tabletjes met veel vitamine B6 en B12 nemen, de andere helft kreeg placebo pilletjes toegestopt. Vervolgens werden er hersenscans genomen.

Uit die scans blijkt nu dat de hersenen van degenen die de vitaminesupplementen kregen toegediend 30 tot 50 procent minder snel achteruitgingen dan dat normaalgezien het geval is.

"Vitaminen als B6 en B12 beschermen het brein", meent onderzoeker David Smith. "Dat is belangrijk want we willen op termijn het brein zodanig beschermen zodat Alzheimer voorkomen kan worden".

De onderzoekers zijn nu van plan om het onderzoek uit te breiden. Ze willen zeker zijn dat zulke grote dosissen vitaminen niet voor gezondheidsproblemen zorgen.