Opletten voor oplichters die zich voordoen als bankbediende

De Federal Computer Crime Unit (FCCU) van de politie waarschuwt voor een bende oplichters die via telefoongesprekken bankgegevens proberen los te weken en vervolgens de rekeningen van hun slachtoffers plunderen.

kscherpenberg

De crimineel die u kan opbellen, zal zich vermoedelijk uitgeven als een werkkracht van uw bankinstelling, de overheid of een softwarebedrijf.

"Telkens luidt het dat er een probleem is vastgesteld met de computer. Ze bieden aan u te helpen om dat probleem op te lossen", aldus politiecommissaries Koen Van Poucke van de FCCU.

Assistentie

Hoe de bendes net weten te achterhalen bij welke bank het slachtoffer klant is, is nog een raadsel. Mogelijk sturen ze vooraf valse e-mailberichten waar de mensen dan op moeten reageren.

De oplichters overhalen het gecontacteerde slachtoffer om enkele handelingen uit te voeren op de PC en verlenen telefonische assistentie. "In plaats van het 'probleem' te verhelpen, ontfutselen ze zo uw bankgegevens en geheime code of installeren ze een spionageprogramma op uw computer, waardoor ze achteraf de bankrekening kunnen plunderen."

Volgens de FCCU zullen banken dergelijke gevoelige informatie nooit telefonisch bij hun klanten opvragen. "De bendes zijn op dit moment bijzonder actief in Frankrijk en Groot-Brittannië, maar ook in België hebben ze al verschillende keren geprobeerd hun slag te slaan."

Meer over Federal Computer Crime Unit