Pedofiele pater op de vlucht

De Vlaamse pater oblaat Eric Dejaeger (63) is opnieuw spoorloos. Dejaeger, die al jaren door Interpol wordt gezocht voor kindermisbruik, verbleef tot voor kort in een klooster in het Vlaams-Brabantse Blanden. De Kerk wist dat, maar zweeg. Het parket ook. Dat wacht op een officiële uitleveringsaanvraag. Intussen is de pater met de noorderzon verdwenen.

jlenaerts

Eric Dejaeger, geboren op 24 april 1947 in Roeselare. Drager van een bril, 1,73 meter groot, 87 kilogram zwaar, mogelijk gevaarlijk.

Het staat allemaal in de zogeheten red notice van Interpol. De West- Vlaamse pater maakte zich al meermaals schuldig aan seksueel misbruik van kinderen. Toch blijven zijn oversten hem steunen en zeggen geen weet te hebben van andere feiten dan die waarvoor hij in Canada reeds is veroordeeld.

Eskimo's

Pater Eric trok eind jaren '70 naar het barre noorden van Canada om er Eskimo's te bekeren tot het christendom. Maar tegelijk vergreep hij er zich aan minderjarigen. Begin april 1990 verscheen hij voor een Canadese rechtbank en werd veroordeeld tot vijf jaar. De pater zat slechts een klein gedeelte van die straf uit omdat hij zelf voorstelde om zich te laten behandelen.

Midden jaren '90 kwamen er nieuwe klachten tegen Dejaeger. Hij kon kiezen: zich aangeven bij de Royal Canadian Police of het land verlaten. Hij opteerde voor het laatste en keerde terug naar België.

Later verklaarden de paters oblaten aan de interdiocesane commissie tegen seksueel misbruik in de parochiale sfeer, de voorloper van de commissie Adriaenssens, dat ze niet op de hoogte waren van de reden van Dejaegers plotse terugkeer. Maar dat was gelogen. Ze wisten het wel degelijk.

Operatie Kelk

Als Interpol in juli van dit jaar een nieuwe red notice verspreidt, stapt een vroeger lid van de interdiocesane commissie tegen seksueel misbruik in de parochiale sfeer naar de politie om de verblijfplaats van de pater aan te geven. Het dossier van Dejaeger ligt op dat moment al bij de federale politie. Het is een van de dossiers die bij de huiszoekingen in verband met de Operatie Kelk in beslag zijn genomen.

Pater Georges Vervust, provinciaal overste van de Vlaamse pater oblaten, meldde een paar weken geleden in een persbericht: "Ik ontken dat Dejaeger Canada is ontvlucht en dat hij zich schuldig maakte aan recidivisme."

Volgens Vervust betroffen de nieuwe aanklachten die tegen de pater waren geuit, feiten van voor diens veroordeling in 1990. "Voor deze aanklachten heeft hij zich inderdaad niet meer bij de Canadese justitie gemeld. Hij leeft niet ondergedoken. De gerechtelijke autoriteiten weten perfect dat hij in ons klooster woont", aldus de provinciaal overste enkele weken geleden.

Klooster

Patrick Vits van het Leuvense parket zegt dat Dejaeger effectief wordt gezocht. Hij heeft intussen ook vernomen dat de pater in kwestie niet langer in het klooster in Blanden verblijft.

In het klooster weigert men te reageren op het plotse vertrek van Dejaeger.

Thierry Goeman

Meer over seksueel misbruik in de Kerk en de zaak-Vangheluwe vindt u op de expertenpagina van John De Wit.