Amerikaanse bevelhebber wil meer Belgen in Afghanistan

Generaal David Petraeus, de Amerikaanse bevelhebber in Afghanistan, heeft aan ons land gevraagd om een vijftigtal extra manschappen te sturen. Ontslagnemend minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) kan en wil dat verzoek voorlopig niet beantwoorden.

kscherpenberg

Volgens de Corelio-kranten zou de Amerikaan op korte termijn 2.000 extra militairen of politieagenten verwelkomen. Ze moeten instaan voor de opleiding van de Afghaanse veiligheidsdiensten. Anderen zouden ingezet worden voor ontmijningsopdrachten.

De helft van de gevraagde Belgische manschappen zou Afghaanse soldaten moeten opleiden, de andere helft moet helpen bij de opbouw van de nationale politiemacht.

"Wij weten dat er van ons een bijkomende inspanning wordt gevraagd en die vraag ligt nu ter studie", aldus de woordvoerster van het Belgische leger, Ingrid Baeck.

De woordvoerder van Pieter De Crem maakt echter duidelijk dat er niet meteen een vliegtuig met extra Belgen naar Afghanistan zal vliegen. De huidige ontslagnemende regering mag namelijk enkel lopende zaken afhandelen. Er is naar verluidt ook onvoldoende budget.

Meer over Afghanistan