thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

C-Mine nu het echte cultuurhart van Genk (fotoalbum)

Zo’n 600 gasten hebben gisterenavond de officiële opening van het nieuwe cultuurcentrum met de gerestaureerde energiegebouwen op C-Mine bijgewoond. Een moment dat ongetwijfeld de geschiedenis zal ingaan als één van de belangrijke mijlpalen voor Genk.

Bekijk de foto's hier:

Het moment is er eentje waarin de natuurlijke groei van de stad en haar historisch verleden elkaar ontmoeten. Getuige daarvan het nieuwe cultuurcentrum dat impliciet deel uitmaakt van het industrieel verleden, namelijk de energiegebouwen van de voormalige mijn van Winterslag.

De realisatie was niet vanzelfsprekend. 22 jaar heeft het geduurd vooraleer één van de grootste investeringen op C-Mine ook een gezicht kreeg. Het was voormalig burgemeester Jef Gabriels die vorm gaf aan het dossier en voormalig schepen van cultuur Vera Withofs aan wat het nieuwe cultuurhart van Genk moest worden.

Een historisch moment dat ook heel wat beleidsverantwoordelijken op nationaal en provinciaal niveau niet onberoerd liet. Getuige daarvan de aanwezigheid van onder meer Vlaams minister-president Kris Peeters, de ministers Stefaan Declercq en Jo Vandeurzen, gouverneur Herman Reynders en burgemeester Wim Dries.

Lidewij Edelkoort, één van de meest invloedrijkste trendwatchers, gaf een uiteenzetting met kleur over C-Mine en hoe zij de toekomst ziet. Toch was het Peter Swinnen, Vlaams bouwmeester en architect die met de woorden “C-Mine is het begin van een nieuwe stad” een nieuwe dimensie gaf aan het project dat Genk als het ware hervormt.

Chris NELIS

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio