Schapen steken grens over op weg naar Brussel

Herder Johan Schouteden heeft met zijn 600 schapen Limburg in een superconditie – voor de schapen toch – verlaten. “De dieren zijn de droge heide gewoon. Aan het malse groen van West-Limburg hebben ze zich geweldig te goed gedaan”, lacht de herder.

Op de grens Limburg-Brabant in Halen bliezen ze woensdag verzamelen: de 600 dieren, de herder, gedeputeerde van milieu Frank Smeets en zijn Vlaams-Brabantse collega’s Jean-Pol Olbrechts (milieu) en Monique Swinnen (landbouw).

“Dit is voor ons vakantie”, vertelt de herder over zijn tocht. “’s Morgens en in de namiddag telkens vijf kilometer stappen, dat zijn we gewoon. Het was wel niet simpel om een geschikt traject van het vereiste onverharde terrein voor de dieren te vinden. Toch hebben we 85 procent van de route op die ondergrond kunnen uittekenen.”

“Als het voor mensen al nauwelijks lukt een traject uit te tekenen, hoe moeilijk is het dan niet voor dieren om hun weg te vinden”, zegt Frank Smeets.

“Reservaten zijn een goede zaak, maar ze moeten een net vormen, zodat dieren zich makkelijk kunnen verplaatsen. De tocht wijst op het belang van biodiversiteit. De meereizende biologe van de universiteit van Regensburg heeft al twee planten ontdekt die zij in Duitsland niet kent.”

Vrachtwagens

De jongste dagen vertoefde de kudde in het Schulensbroek, waar herder Adam Berten met 100 schapen rondtoert. Guido Huygens van de Vrienden van het Schulensbroek stapte zelf enkele dagen mee. “Wij hebben nu ook een infobord over het schapenbeheer in ons gebied onthuld. De aanwezigheid van scholen van onder meer Herk-de-Stad, Sint-Truiden, Lummen, Hasselt en Halen illustreert de grote interesse van de buitenwereld.”

Op 14 september komt de kudde aan in het Ter Kamerenbos in Brussel. Daarna gaan de dieren met een aantal vrachtwagens weer naar hun vertrouwde stek op de Limburgse heide.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio