Trouwen kan nu in kasteel

Goed nieuws voor trouwlustige koppeltjes die in Bilzen hun jawoord willen geven. Vanaf 1 oktober mogen bruidspaartjes ook in het feeërieke Alden Biesen in het huwelijksbootje stappen. Tot dan worden bruid en bruidegom alleen in het pittoreske 17de eeuwse stadhuis op de Markt in de echt verbonden.

Vanaf volgende maand kunnen de bruidspaartjes kiezen waar ze hun burgerlijk huwelijk laten voltrekken: het stadhuis of een lokaaltje in de Rijkhovense landcommanderij. Maar zoals elke medaille heeft ook deze een keerzijde.

Met ingang van 1 oktober 2010 zal de stad een retributie aanrekenen voor het voltrekken van huwelijken. Wie voor een huwelijk in Alden Biesen gaat, moet daarvoor 75 euro neertellen.

Huurgeld

Voor een huwelijk in het oud stadhuis betaal je 25 euro indien het huwelijk van maandag tot en met vrijdag wordt voltrokken. Wil je op zaterdag in het stadhuis in het bootje stappen, dan kost dat 50 euro.

“Trouwen in Alden Biesen op of zaterdag brengt nu eenmaal extra uitgaven met zich mee. In Alden Biesen moeten we huurgeld betalen en huwen buiten de kantooruren betekent voor de stad ook extra personeelskosten”, vergoelijkt bevoegd schepen Peter Simons de invoering van de retributie.

Neutraal

De mogelijkheid om ook in Alden Biesen te huwen, is te danken aan een wetswijziging in het burgerlijk wetboek. “Die laat de gemeenteraad toe ook andere openbare plaatsen aan te wijzen om huwelijken te voltrekken. Voorwaarde is dat het een openbare plaats is met een neutraal karakter, waarvan de gemeente het uitsluitend gebruiksrecht heeft”, verklaart schepen Simons.

De Bilzense gemeenteraadsleden gingen eenparig akkoord met de bijkomende trouwlocatie.

Receptie

Met Alden Biesen werd al een overeenkomst uitgewerkt waarbij de stad wekelijks, gedurende vier uren op vrijdag en 4 uren op zaterdag, een lokaal van de landcommanderij Alden Biesen zal huren voor de organisatie van huwelijksplechtigheden. De stad betaalt hiervoor een maandelijkse huurprijs van 350 euro.

“En we hebben een akkoord met de landcommanderij om er ook trouwrecepties plaats te laten vinden”, vult burgemeester Sauwens aan.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio