Palestijnen en Israëli's vechten op Wikipedia

Print
Israël was decennialang heer en meester in de propagandaoorlog tegen de Palestijnen, maar de Palestijnen proberen hun achterstand in te halen. Wikipedia is een van de nieuwe slagvelden.

Israël voert zijn pr-inspanningen de laatste tijd sterk op, vooral sinds op 31 mei dit jaar bij een Israëlische aanval op een hulpkonvooi voor Gaza negen Turkse activisten werden gedood. Bovendien krijgt de groeiende internationale boycotcampagne waartoe Palestijnse organisatie hebben opgeroepen, steeds meer gehoor.

Een week geleden hield het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken een conferentie met 170 juridische experts uit 32 landen. Ze bespraken tactieken om de kritiek op de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden te counteren. De nadruk lag vooral op de koppeling van Israëls zaak aan het internationaal recht en op methodes om de juridische argumenten van het land onder de aandacht te brengen.

Wikipedia

Twee rechtse groepen hebben, de kolonistenbeweging Yesha-raad en de jongerenorganisatie Israel Sheli, hebben onlangs een campagne georganiseerd om Wikipedia aan te passen ten voordele van hun ideologie. De Yesha-raad beloofde een ballonvaart boven Israël voor de "beste zionistische redacteur", de persoon die de meeste veranderingen op de interactieve internetencyclopedie kon aanbrengen.

De Palestijnen staan op het punt terug te slaan. Abed Nassar, voorzitter van de Vereniging van Palestijnse Journalisten, heeft heeft Palestijnse instellingen opgeroepen om Wikipedia meer pro-Palestijns te maken.

RP (IPS)