Sikhs voeren actie voor tulband in de klas

De sikh-gemeenschap zal zaterdag actie voeren in Sint-Truiden om te vragen of ze op school hun tulband mogen aanhouden. Het Go! onderwijs van de Vlaamse gemeenschap wil een algemeen hoofddoekenverbod uitvaardigen. Het arbitragehof moet zich daar wel nog over uitspreken, maar zolang willen de sikhs niet wachten om van zich te laten horen.

fvranckx

“We hebben vorig jaar een poging ondernomen om een dialoog op te zetten met de scholen”, zegt Ariana Barku van het Internationaal Comité, de koepel van migrantenverenigingen. Ook de Guru Nanak Society van de sikhs is daarbij aangesloten.

"In de praktijk merken we dat de paar scholen in Limburg waar je nog een tulband of hoofddoek mag dragen, geen concentratiescholen zijn. Daarom vragen we aan alle scholen om met ons te praten.".

Pakta

In het Atheneum van Sint-Truiden zijn op dit moment nog hoofddoeken en tulbanden toegelaten. “Wij voeren tot het algemeen verbod er komt, nog een gedoogbeleid”, zegt directeur Nadine Libens. “Maar je kan ons zeker niet vergelijken met die scholen in Antwerpen. Van onze 600 leerlingen dragen er amper vijf of zes een hoofddoek.”

In de basisschool Klaver Vijf - ook van het Go! onderwijs - loopt een handvol sikh-kinderen rond met een doekje. “Op dit moment mag dat nog”, zegt directeur Carla Boulet. “Maar als dat algemeen verbod er komt, zullen we dat wel moeten toepassen."

Op dit moment lopen er in Klaver Vijf wel enkele kinderen rond met een pakta, een soort van kousje over hun haren. Meisjes hebben een zakdoekje op hun dotje. Sikhs knippen hun haren niet, zo’n pakta is dus ook praktisch.

Bij het GO!-onderwijs weten ze voorlopig nog niet of ze de pakta - in hun tienerjaren ruilen jongens de doek in voor een tulband en meisjes beginnen op die leeftijd een losse hoofddoek te dragen - ook uit de scholen zullen weren.

“Van de school geweerd worden omdat je een geloofstraditie volgt, is volgens ons een inbreuk tegen het internationaal verdrag van de rechten van het kind”, vindt Harjinder Singh. “En we willen ook niet dat kinderen hun studierichting kiezen op basis van welke school hen wel toelaat."

Lees vandaag meer in Het Belang van Limburg.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio