"Danneels heeft mij in de steek gelaten"

Linda Opdebeeck werd in het college van Oudergem jarenlang misbruikt door een broeder die haar lessen Frans gaf. "Hij kwam achter me staan en begon aan me te prutsen, ook als ik menstrueerde. Hij waste dan gewoon zijn handen."

wverhaert

Van haar dertiende tot haar zeventiende moest ze elke week gemiddeld drie keer naar zijn bureau komen. Toen Linda 17 jaar was had ze er genoeg van: "Ik ben naar hem toegestapt, heb hem vastgepakt en met zijn hoofd tegen de kast geslagen." Toch duurde het tot in 2000 voor ze met haar verhaal naar buiten durfde te komen. Via priester Rik Devillé kwam haar dossier bij Kardinaal Danneels terecht

"Maar ik heb van Danneels niks gehoord of gezien", zegt de 46-jarige voorzitster van de werkgroep 'Mensenrechten in De Kerk'. "Maar ja, als je de pers nu een beetje volgt, zie je dat ik niet de enige was."

"Hij stuurt ons gewoon naar de bisschoppen of de oversten van de orde, maar die doen ook niets. Danneels is toch onze kerkvader? Hij moet slachtoffers toch helpen? Ik voel mij in de steek gelaten door hem", besluit Linda.

Bekijk donderdagavond om 22.50 uur een interview met Linda Opdebeeck in het vtm-programma 'Telefacts'.