Limburgse legt advocateneed af na studie Rechtspraktijk

Vanmiddag legt Greet Vandoren (24) uit Mopertingen voor het Antwerpse hof van beroep de eed af als advocate. Niets speciaals, ware het niet dat Greet eerst rechtspraktijk studeerde aan de PHL. Via een speciaal schakelprogramma behaalde zij alsnog haar diploma in de rechten. Ze is een van de eerste twee studentes die via zo’n traject haar advocatentitel haalt.

Na de hervormingen van het hoger onderwijs in 2004, de zogenaamde Bolognahervorming, werd het voor studenten gemakkelijker om vervolgopleidingen te volgen.

Greet Vandoren plukt daar nu als een van de eerste studenten de vruchten van. Ze begon aan een professionele opleiding rechtspraktijk, maar kon door een speciaal schakeltraject alsnog haar master in de rechten halen. Ze deed er zes jaar over, slechts één jaar langer dan de gewone masterstudenten rechten.

“Ik voelde me op mijn achttiende gewoonweg nog niet klaar voor de universiteit”, zegt Greet. “Ik had even daarvoor ook klierkoorts gehad en daardoor was de keuze snel gemaakt. Ik ging naar Hasselt om aan de PHL rechtspraktijk te studeren.”

Maar dat Greet meer in haar mars had, bleek al snel. Ze haalde de hoogste resultaten van haar jaar. “Toen ik klaar was met de opleiding rechtspraktijk, was de keuze snel gemaakt. Ik wilde koste wat het kost een master in de rechten halen.”

“En nu is het zover. Vandaag leg ik de eed af als advocaat. Toch ga ik me nu niet anders gedragen. Ik kom maar uit een gewoon gezin. Ik wil als advocaat gewoon de mensen in mijn buurt helpen met hun problemen. Thuis was het bovendien niet zo vanzelfsprekend om nog eens drie jaar in Brussel te gaan studeren. Daarom pendelde ik de afgelopen twee jaar tussen Bilzen en Brussel. Ik zat elke dag meer dan vier uur op de trein.”

Stage

Vanaf 1 oktober gaat Greet aan de slag als stagiaire bij een advocatenbureau in Tongeren. “Gelukkig heeft mijn vriend een vast inkomen, want van de vergoeding van die stage hou je amper 600 euro over.” Na drie jaar stage is ze dan volwaardig advocaat. Maar een eigen advocatenbureau beginnen, daar heeft ze nog haar twijfels over.

“Ik ga nu eerst bekijken welke specialisatie mij het best ligt. Tijdens mijn stage zal ik ingezet worden op verschillende domeinen, gaande van het vredegerecht tot de rechtbank van koophandel. Door die ervaring zal ik wel te weten komen welk soort recht me het meest aanspreekt.”

Toga

Ten huize Vandoren zijn ze alleszins trots op hun dochter. “Ik was eergisteren jarig. Van mijn ouders kreeg ik een toga cadeau.” Onontbeerlijk als advocaat, maar met zijn 380 euro ontzettend duur voor een sober zwart stofje.

Die toga moet Greet vandaag aantrekken, want met zeventien andere Tongerse stagiairs legt ze de eed af voor het Antwerpse Hof van Beroep. “Ik weet eigenlijk nog niet welke plechtige woorden ik moet uitspreken, maar dat zal later wel duidelijk worden”, lacht Greet. “Stress is alleszins niet aan mij besteed. Misschien is dat wel de sleutel tot succes. Altijd rustig blijven en in je eigen mogelijkheden geloven.”

Timmie VAN DIEPEN

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio