Parket waarschuwt voor oplichting met letterlijk zwart geld (video)

Het Antwerpse parket heeft maandag drie Kameroeners aangehouden die betrapt werden op een wel heel speciale vorm van oplichting met letterlijk zwart geld.

wverhaert

Een slachtoffer van de oplichters had alarm geslagen, nadat de mannen maandenlang een band met hem hadden opgebouwd. Dat deden ze met een techniek die wereldwijd opduikt. Ze benaderen iemand en winnen langzaamaan zijn of haar vertrouwen.

En dan komt er geld in het spel. Een van de Kameroeners toont een geldkoffertje, zogezegd met honderdduizenden euro’s. Ze zien er zwart uit, "om ongemerkt de douane te passeren". Maar met een speciaal product zou je het geld letterlijk kunnen witwassen. De immomakelaar gaf 50 euro en zag met zijn eigen ogen hoe de mannen twee briefjes van 50 euro uit de koffer tevoorschijn toverde.

De techniek is beproefd. Afrikanen knippen zwart papier in stukken dat voelt als echt geld. In hun koffer stoppen ze hier en daar echt geld dat ze zwart gemaakt hebben. Dat is het ’bewijs’ dat de koffer vol echt geld zit.

Uiteindelijk, na een paar maanden vertrouwen winnen, proberen ze de koffer en het product te verkopen. Hun slachtoffer is zo een paar tienduizenden euro kwijt, maar zou er honderdduizenden in de koffer vinden. Niet dus.

Sylvia Mariën